Wpis z mikrobloga

@mirasKo-Kalwario: Pewnie dobrymi strugami się da - ludzie kiedyś robili. Ale nie mam w nich doświadczenia, to bierz to na dystans :) W zeszłym tygodniu kupiłem stary strug #4 Stanley'a, muszę dokupić #5 oraz narzędzie do ostrzenia(szukam na Ali) bo "iron" ma wykruszony.
  • Odpowiedz
@mirasKo-Kalwario: Pierwszą płaszczyznę robisz równo dzięki równemu stołowi.
Drugą płaszczyznę robisz używając struga podpartego na belkach w układzie # żeby uzyskać równą wysokość
  • Odpowiedz
@mirasKo-Kalwario: Da się, ale potrzebujesz czegoś do wyrównania jednej powierzchni, mozna to zrobić na bardzo dużo sposobów, najpróściej na grubościówce, ale na domowej to możesz co najwyżej deskę wyrównać, do większych potrzebowałbyś frezarki i zrobił dla niej prowadnice albo strug i sporo zapału :)
  • Odpowiedz
@mirasKo-Kalwario: Da się. Potrzebujesz prowadnice do szuflad (czasem nawet bez nich się da - patrz film), kątowniki aluminiowe i frezarkę ręczną - najlepiej krawędziówkę, bo jest dość mała i łatwiej manipulować.

Sam tak frezowałem, tylko że ja robiłem rowki. więc kątowniki miałem nieruchome. Idzie to całkiem sprawnie, szczególnie jak już wyczujesz ten wynalazek i wiesz co i jak.

teh_m - @mirasKo-Kalwario: Da się. Potrzebujesz prowadnice do szuflad (czasem nawet b...
  • Odpowiedz
@mirasKo-Kalwario: Jakie ścinki? Profili konstrukcyjnych? To nie jest drewno, tylko takie coś, jak niżej.
Są na Allegro/OLX - szukaj "profile t-slot", "profile aluminiowe konstrukcyjne", "profile aluminiowe 20x20" (albo 30x30, albo 40x40, chociaż 20x20 wystarczą), tylko trzeba polować na dłuższe niż 20-30 cm.

Ale widzę, że nie wiesz, od czego zacząć, więc trzymaj się filmów na YT, które ci wyskoczą pod frazami "router leveling jig", "router flattening jig", "router planing jig"
teh_m - @mirasKo-Kalwario: Jakie ścinki? Profili konstrukcyjnych? To nie jest drewno,...

źródło: image

Pobierz
  • Odpowiedz