Wpis z mikrobloga

Siema, może dummy question, ale jak to jest z tymi cyklami rynków i globalnym długiem XD Z tego co Iwuć gadał to wkrótce powinno być wielkie jebnięcie, bo rynki są cykliczne i w końcu będą musiały (pewnie niedługo) spaść. Powinienem się wstrzymać, czy mogę wchodzić po kukle w iShares Core MSCI World UCITS ETF Acc (IWDA w EUR)??

Tak serio, jestem ciekaw co uważacie, czy może na razie lepiej gromadzić gotówkę w jakichś EDO i czekać na przeceny na giełdzie czy nie ma co próbować wyczuć rynku i po prostu wchodzić
#gielda
  • 31
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Artiz2: Iwuć był spoko parę lat temu, teraz przeszedł z edukowania ludzi do ich straszenia. Wojna, dedolaryzacja itd. moim zdaniem w kwestii oszczędzania jakkolwiek można go słychać ale jeżeli chodzi o inwestowanie to żart. 25% środków w EDO, gigantyczne przeważanie emerging markets. Tragedia
  • Odpowiedz
@Artiz2: wszystko zalezy od Twojego horyzontu czasowego. Jak planujesz kupic ETFa i trzymac go do emerytury (20-30 lat) to z historycznych danych wynika, ze najlepiej jest kupic jak najszyciej nie czekajac na spadki (bo do czasu spadkow ETF moze sporo urosnac). Jak oczekujesz regularnego wzrostu w krotszym terminie to raczej obligacje sa lepszym wyborem. Nie bez powodu sa strategie ktore lacza te 2 aktywa w roznych proporcjach.
  • Odpowiedz
straszenie długiem krachem i p---------e o cyklach to red flag nr 1 że osoba omawiająca giełde w usa nie ma pojecia o czym mowi, frazesy powtarzane od lat przez frajera21 i jemu podobnych. Strach oparty na ludzkiej psyche która wyewoluowała jako narzędzie próbujące przewidzieć niebezpieczeństwo, dobrze można ten system eksploatować szczególnie jak się jest giełdowym youtuberem, można robić miniaturki w stylu atora i p-------ć o rzeźi co tydzień jak we młynie.
  • Odpowiedz
czyli się wstrzymujemy na razie

@Artiz2: to jest bardzo duży błąd. Jeśli masz dużo gotówki to nie musisz wkładać wszystkiego od razu tylko kupować co miesiąc/kwartał itd. Jeśli masz odległy horyzont inwestycyjny to czym wcześniej kupisz, tym lepiej. Nie staraj się czekać na korektę/dołek bo to nigdy się nie uda. It's not about timing the market, but about time in the market,
  • Odpowiedz
  • 1
@Wookie2020: ty no ja mam połowę siana w EDO XD To źle?
@Pwado Long term na IKE, ale to już wymaxowałem w tym roku, teraz po prostu odkładanie, jeszcze nie wiem na co, pewnie jakiś wkład własny jak już mieszkania potanieją (cc: @mickpl)
  • Odpowiedz
@Artiz2: cykl zycia youtubera, inwestowanie jest nudne więc zaczynają tworzyć gowno filmy zeby sie kręciło.
Nikt Ci nie powiem co robic, jak masz maly kapital to kupuj i tyle jak masz milion, to kup za 30% całości teraz, reszta na konto kilkumiesięczne jest sporo promocji, a potem dokupij co miesiąc za 5% bedziesz miał rozłożenie na 14 miesięcy
  • Odpowiedz
  • 0
@Jimmy_PoP: @POTEZNY_spekulator @Pwado @Wookie2020 @programistalvlhard @cojaturobiedokunedzy Dobra, panowie, raz na zawsze to rozstrzygnijmy, konkrety - wchodzić czy nie?

Link do ankiety https://wykop.pl/wpis/82520533/w-nawiazaniu-do-https-wykop-pl-wpis-82520331-siema
@Artiz2 0
W nawiązaniu do https://wykop.pl/wpis/82520331/siema-moze-dummy-question-ale-jak-to-jest-z-tymi-c
Robię ankietę, żeby zdecydować, czy warto teraz wchodzić w ETFy typu iShares Core MSCI World UCITS ETF Acc (IWDA w EUR) czy nie

Jeśli nie, to w komentarzu napisz w co. Konkrety proszę

#gielda
  • Odpowiedz
Jakim cudem na ATH może być lepszy zwrot, niż np dzień wcześniej kiedy było taniej? Poka link do artykułu czy coś, jestem ciekaw metody

@Artiz2: z bardzo prostej przyczyny. Po ATH zwykle następuje... kolejne ATH. Zwykle związane jest to z trendem wzrostowym. Prawdopodobieństwo tego, że dalej będzie rosło jest wyższe niż tego, że nagle wszystkie p--------e.
  • Odpowiedz
@Artiz2: Masz tam na dole źródło. Są też bardziej aktualne wersje. A co do pytania, to tu chodzi o pewien moment rynku, a nie dokładnie ten konkretny dzień, kiedy wykres jest na ATH. A czemu tak się dzieje? Nie wiem - FOMO, momentum, każdy chce zarobić.
  • Odpowiedz
@Artiz2

Z tego co Iwuć gadał to wkrótce powinno być wielkie jebnięcie, bo rynki są cykliczne i w końcu będą musiały (pewnie niedługo) spaść.

Przed sekundą mieliśmy jebnięcie o 20% które średnio zdarza się raz na dobre kilka lat a Ty już byś chciał kolejne? Ładuj się lepiej do pociągu
  • Odpowiedz
@Artiz2: niekoniecznie to jest źle. To zależy od bardzo wielu czynników. To najbezpieczniejsza rzecz jaką możesz mieć, ale jeżeli ktoś jest profesjonalistą w dziedzinie finansów i ma dość duży portfel to posiadanie 25% w EDO to nadmierne bezpieczeństwo ograniczające zysk.
  • Odpowiedz