Siema, może dummy question, ale jak to jest z tymi cyklami rynków i globalnym długiem XD Z tego co Iwuć gadał to wkrótce powinno być wielkie jebnięcie, bo rynki są cykliczne i w końcu będą musiały (pewnie niedługo) spaść. Powinienem się wstrzymać, czy mogę wchodzić po kukle w iShares Core MSCI World UCITS ETF Acc (IWDA w EUR)??
Tak serio, jestem ciekaw co uważacie, czy może na razie lepiej gromadzić gotówkę w jakichś EDO i czekać na przeceny na giełdzie czy nie ma co próbować wyczuć rynku i po prostu wchodzić #gielda
@Artiz2: Iwuć był spoko parę lat temu, teraz przeszedł z edukowania ludzi do ich straszenia. Wojna, dedolaryzacja itd. moim zdaniem w kwestii oszczędzania jakkolwiek można go słychać ale jeżeli chodzi o inwestowanie to żart. 25% środków w EDO, gigantyczne przeważanie emerging markets. Tragedia
@Artiz2: wszystko zalezy od Twojego horyzontu czasowego. Jak planujesz kupic ETFa i trzymac go do emerytury (20-30 lat) to z historycznych danych wynika, ze najlepiej jest kupic jak najszyciej nie czekajac na spadki (bo do czasu spadkow ETF moze sporo urosnac). Jak oczekujesz regularnego wzrostu w krotszym terminie to raczej obligacje sa lepszym wyborem. Nie bez powodu sa strategie ktore lacza te 2 aktywa w roznych proporcjach.
straszenie długiem krachem i p---------e o cyklach to red flag nr 1 że osoba omawiająca giełde w usa nie ma pojecia o czym mowi, frazesy powtarzane od lat przez frajera21 i jemu podobnych. Strach oparty na ludzkiej psyche która wyewoluowała jako narzędzie próbujące przewidzieć niebezpieczeństwo, dobrze można ten system eksploatować szczególnie jak się jest giełdowym youtuberem, można robić miniaturki w stylu atora i p-------ć o rzeźi co tydzień jak we młynie.
@Artiz2: to jest bardzo duży błąd. Jeśli masz dużo gotówki to nie musisz wkładać wszystkiego od razu tylko kupować co miesiąc/kwartał itd. Jeśli masz odległy horyzont inwestycyjny to czym wcześniej kupisz, tym lepiej. Nie staraj się czekać na korektę/dołek bo to nigdy się nie uda. It's not about timing the market, but about time in the market,
@Wookie2020: ty no ja mam połowę siana w EDO XD To źle? @Pwado Long term na IKE, ale to już wymaxowałem w tym roku, teraz po prostu odkładanie, jeszcze nie wiem na co, pewnie jakiś wkład własny jak już mieszkania potanieją (cc: @mickpl)
@Artiz2: Gdzieś ostatnio widziałem statystykę, że ładowanie się w USA na ATH daje statystycznie lepszy zwrot niż w jakikolwiek inny dzień. Olej te boli d--y, wybierz rozsądne spółki i ładuj na maksa ( ͡°͜ʖ͡°)
@Artiz2: cykl zycia youtubera, inwestowanie jest nudne więc zaczynają tworzyć gowno filmy zeby sie kręciło. Nikt Ci nie powiem co robic, jak masz maly kapital to kupuj i tyle jak masz milion, to kup za 30% całości teraz, reszta na konto kilkumiesięczne jest sporo promocji, a potem dokupij co miesiąc za 5% bedziesz miał rozłożenie na 14 miesięcy
@kropla_bez_kitu_benc: powiem szczerze nie kumam. Jakim cudem na ATH może być lepszy zwrot, niż np dzień wcześniej kiedy było taniej? Poka link do artykułu czy coś, jestem ciekaw metody
Jakim cudem na ATH może być lepszy zwrot, niż np dzień wcześniej kiedy było taniej? Poka link do artykułu czy coś, jestem ciekaw metody
@Artiz2: z bardzo prostej przyczyny. Po ATH zwykle następuje... kolejne ATH. Zwykle związane jest to z trendem wzrostowym. Prawdopodobieństwo tego, że dalej będzie rosło jest wyższe niż tego, że nagle wszystkie p--------e.
@Artiz2: Masz tam na dole źródło. Są też bardziej aktualne wersje. A co do pytania, to tu chodzi o pewien moment rynku, a nie dokładnie ten konkretny dzień, kiedy wykres jest na ATH. A czemu tak się dzieje? Nie wiem - FOMO, momentum, każdy chce zarobić.
@Artiz2: niekoniecznie to jest źle. To zależy od bardzo wielu czynników. To najbezpieczniejsza rzecz jaką możesz mieć, ale jeżeli ktoś jest profesjonalistą w dziedzinie finansów i ma dość duży portfel to posiadanie 25% w EDO to nadmierne bezpieczeństwo ograniczające zysk.
Tak serio, jestem ciekaw co uważacie, czy może na razie lepiej gromadzić gotówkę w jakichś EDO i czekać na przeceny na giełdzie czy nie ma co próbować wyczuć rynku i po prostu wchodzić
#gielda
źródło: image
Pobierz@Artiz2: to jest bardzo duży błąd. Jeśli masz dużo gotówki to nie musisz wkładać wszystkiego od razu tylko kupować co miesiąc/kwartał itd. Jeśli masz odległy horyzont inwestycyjny to czym wcześniej kupisz, tym lepiej. Nie staraj się czekać na korektę/dołek bo to nigdy się nie uda. It's not about timing the market, but about time in the market,
@Pwado Long term na IKE, ale to już wymaxowałem w tym roku, teraz po prostu odkładanie, jeszcze nie wiem na co, pewnie jakiś wkład własny jak już mieszkania potanieją (cc: @mickpl)
Nikt Ci nie powiem co robic, jak masz maly kapital to kupuj i tyle jak masz milion, to kup za 30% całości teraz, reszta na konto kilkumiesięczne jest sporo promocji, a potem dokupij co miesiąc za 5% bedziesz miał rozłożenie na 14 miesięcy
Link do ankiety https://wykop.pl/wpis/82520533/w-nawiazaniu-do-https-wykop-pl-wpis-82520331-siema
Robię ankietę, żeby zdecydować, czy warto teraz wchodzić w ETFy typu iShares Core MSCI World UCITS ETF Acc (IWDA w EUR) czy nie
Jeśli nie, to w komentarzu napisz w co. Konkrety proszę
#gielda
@cojaturobiedokunedzy o, to brzmi bardzo spoko
źródło: image
Pobierz@Artiz2: z bardzo prostej przyczyny. Po ATH zwykle następuje... kolejne ATH. Zwykle związane jest to z trendem wzrostowym. Prawdopodobieństwo tego, że dalej będzie rosło jest wyższe niż tego, że nagle wszystkie p--------e.
https://inwestomat.eu/strategia-kupowania-w-dolkach/
oraz
https://inwestomat.eu/inwestowac-duze-kwoty-od-razu-czy-rozkladac-zakup-w-czasie/
Przed sekundą mieliśmy jebnięcie o 20% które średnio zdarza się raz na dobre kilka lat a Ty już byś chciał kolejne? Ładuj się lepiej do pociągu