Siema, może dummy question, ale jak to jest z tymi cyklami rynków i globalnym długiem XD Z tego co Iwuć gadał to wkrótce powinno być wielkie jebnięcie, bo rynki są cykliczne i w końcu będą musiały (pewnie niedługo) spaść. Powinienem się wstrzymać, czy mogę wchodzić po kukle w
Ostatnio była spora zwała, policz sobie ile procent od ATH i przełóż to na twoją kwotę i odpowiedz sobie na pytanie czy byłbyś to w stanie przeżyć. Ja wiem ze nie bede potrzebowal siana w najblizszym czasie wiec jestem ok z tym ze przez kilka miesiecy / rok moge byc na 0 lub na stracie.
Poki co 7,80% na plus przy większych kwotach.
Ostatnio ładowałem do wora jak leciało, etfy na S&P500,
@dobrodziejstwo_inwentarza: hmmm, chyba racja, też ładowałem ostatnie półtora roku i fajnie leciało :) po prostu łapią mnie obawy że zaraz może spadać, ale jak to ktoś mądry mówił, time in the market, don't time the market
@Artiz2: i przed czym ma Ciebie niby uchronić te ładowanie w etf all world? Jak się zesra gospodarka w stanach to ten etf tak samo się zesra bo 50 procent w nim to usa, ale za to będziesz miał znacznie mniejsze zyski.
Poza tym szybciej my, Europa się zesramy niż gospodarka w USA sądząc po dealach robionych przez trumpa z Europą, Japonią, arabią saudyjską itp.
@Artiz2: i przed czym ma Ciebie niby uchronić te ładowanie w etf all world? Jak się zesra gospodarka w stanach to ten etf tak samo się zesra bo 50 procent w nim to usa, ale za to będziesz miał znacznie mniejsze zyski. Poza tym szybciej my, Europa się zesramy niż gospodarka w USA sądząc po dealach robionych przez trumpa z Europą, Japonią, arabią saudyjską itp.
Robię ankietę, żeby zdecydować, czy warto teraz wchodzić w ETFy typu iShares Core MSCI World UCITS ETF Acc (IWDA w EUR) czy nie
Jeśli nie, to w komentarzu napisz w co. Konkrety proszę
#gielda
Wchodzić?
Poki co 7,80% na plus przy większych kwotach.
Ostatnio ładowałem do wora jak leciało, etfy na S&P500,
Poza tym szybciej my, Europa się zesramy niż gospodarka w USA sądząc po dealach robionych przez trumpa z Europą, Japonią, arabią saudyjską itp.
https://www.youtube.com/watch?v=eQ5BoA9UShE
@KMDZ: Skąd wy
źródło: Vanguard_S&P_500_UCITS_ETF_USD_Accumulation__atlasETF (1)
Pobierz