Wpis z mikrobloga

Mam pytanie takie fundamentalne koledzy. Czy polacy to światły i oczytany naród ?
Czy polacy mają głęboką świadomość finansową oraz na temat funkcjonowania gospodarki oraz przedsiębiorczości ?
Czy polacy doskonale rozumieją jak działa ten sektor ? Co wpływa i kształtuje ceny ? Jak prawo i podatki wpływają na gospodarkę ?
Czy jako naród jesteśmy w tych tematach biegli ?

#przegryw
  • 21
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 2
@hasanowicz: A czy rzeczy które ich nie obchodzą nie mają wpływu na całe ich życie ? Czy obywateli Szwajcarii takie rzeczy obchodzą czy nie ? Czemu ich kraj jest bogaty oraz obywatele ?
Czy polaków, Ukraińców oraz Rosjan nie obchodzą ? Jeśli tak to czy to ma wpływ na wygląd państwa ? Czemu Rosja, Polska i Ukraina nie jest bogata ? Obywatele także ?
Czy to ma zalezy od tego,
  • Odpowiedz
  • 1
@Blackhorn: Może coś w tym być czytałem, że niby nie potrafimy czytać ze zrozumieniem a czy słuchać też ?
Wytłumaczyłem typowi jak używac golarki foliowej tzn. najpierw skracasz zarost trymerem do 0.02 mm dlatego, że golarka łapie zarost od 0.05 mm najlepiej i zawsze pod włos nie z wlosem. Typ po chwili próbował golić ok. 1 cm z włosem XD czyli ok. 10 mm XD po czym powiedział, że to
  • Odpowiedz
@Zwierz33: Człowiekowi tłumaczysz jak ma działać maszynka, a on i tak przywali nią po swojemu, po czym stwierdza, że świat to g---o.
Zrozumienie to dziś luksus, a uważność — relikt.
I potem pytają, skąd te blizny na twarzy.
A to przecież tylko metafora większego problemu.
Natura.
  • Odpowiedz
@Zwierz33: Przyszłość? Pewnie taka sama jak przeszłość — tylko z lepszym marketingiem. A funkcjonować wśród wybitnych? To jak spać na szkłach — niby się da, ale po co.
  • Odpowiedz
  • 1
@hasanowicz: Myślę, że gdybym był Szwajcarem nie miałbym takich rozkmin i nie zastanawiałbym się nad tym. W sumie miałbym to gdzieś bo byłby w innej piaskownicy. A tak siedzę w piaskownicy z ludźmi z którymi mam wrażenie cięzko budować coś razem. A Ty co myślisz oprocz tego co już napisałeś ?
  • Odpowiedz
  • 1
@hasanowicz: Wydaje mi sie, że lepiej wśród mądrzejszych aby się nie denerwować tak i rozmawiać o ciekawych rzeczach zamiast tłumaczyć mrówce co to toster. A wg. Ciebie czemu to bez sensu ?
  • Odpowiedz
@Zwierz33: słyszałem że ludzie z Japonii, Singapuru i Korei są statystycznie inteligentniejsi. Ale nie chciał bym żyć jak Japończyk z------------y i potem magik z przepracowania. Ogólnie ludzie z biednych regionów są głupsi bo są biedniejsi w nauce i jedzeniu które ma jakiś wpływ na rozwój. Dodatkowo w biedniejszych środowiskach patologie są bardziej normalne.
  • Odpowiedz
  • 1
@hasanowicz: Tylko mądrzejszy nie znaczy bardziej zapracowany a głupszy tudzież biedniejszy = szczęśliwszy. Od biedy też może być magik. Tu raczej na tagu mało bogaczy.
  • Odpowiedz
  • 1
@hasanowicz: Wolałbym z mądrzejszymi od siebie siedzieć. Nie wiem jak Ty. Mądrzejszy jesli nie jest złosliwy zawsze coś nauczy, mozna się rozwijac i prędzej wesprze, doradzi. Głupi częściej złosliwy plus nawet jesli będzie chciał dobrze to przez głupotę może źle doradzać.
  • Odpowiedz
@Zwierz33: Szwajcarzy są bogatsi, bo nie wnikali w wojny. Japończycy są zapracowani, bo tego wymaga etyka ich narodu. Są honorowi i nie walą przekrętów na podatkach. W Polsce śmiało rzucę, że 30% przychodu podatnika jest na lewo "do rączki". Każdy niby chce, żeby było lepiej. Uzgodnij sobie kwotę z jakimś wykonawcą, a potem powiedz, że ma fakturę czy paragon za to wystawić. Jesteś konsumentem w ogólnym rozumieniu i podana cena
  • Odpowiedz