Wpis z mikrobloga

✨️ Jak dbać o zegarki mechaniczne po ojcu?
Odziedziczyłem po ojcu spory zbiór zegarków. W większości są to zegarki mechaniczne.
Jest jakaś instrukcja obsługi do takich zegarków? Jak je nakręcać i nie zepsuć. Czy wymagają one serwisu? Ile taki serwis kosztuje i jak do tego podejść, część pewnie bym chciał sobie zostawić, ale część może sprzedać, ale chyba przed sprzedaniem warto aby były na chodzie? Z tego co wiem, to kilka z nich ojciec użytkował intensywnie, a pozostałe leżały. Są nawet nówki w folii, nigdy nie noszone, a być może nigdy nie uruchomione.
Nie są to żadne drogie marki, pewnie do max 2-3tys zł sztuka. Bulova, Seiko, Casio, Citizen, Orient, Timex, Festina, Invicta, Vostok. Nie są stare, mogą mieć do 10 lat bo ojciec wyprzedawał stare i kupował nowe. Ojciec nie miał takiego urządzenia jak rotator.
Jakbym chciał to sobie w większości zostawić to jak dbać aby były sprawne? Czy przy takiej ilości się nie da. I co z tymi serwisami.
#zegarki #watchboners #pytanie

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta

👉 Z Twoją pomocą możemy działać dalej! Wspomóż projekt

• 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: jak automaty to nakręcasz nosząc je, godzinę ustawiasz koronką raczej standardowo. Po kilku latach jest wskazane nasmarowanie mechanizmu u zegarmistrza.
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @Psiodbyt: Ale nie o to pytałem ;d po co zakładać jak nie działają i nie umiem obsługiwać?

@wujekwichura: Problem polega na tym, że nie mam konta. Po prostu wiem, że na wykopie tag o zegarkach jest dość popularny to pozwoliłem sobie zapytać.

Tych zegarków nie jest jakoś dużo, że 30 sztuk, z czego z 20 to mechaniczne. Ze 3 są zupełnie nowe. I dwa chyba
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: sprzedaj to wszystko tak jak jest, bez serwisu, zostaw sobie 2-4 które Ci się podobają, ewentualnie wrzuć tutaj fotę to zobaczymy co tam konkretnego masz.

Trudno doradzić czy coś podpowiedzieć konkretnego, a jak Cię to specjalnie nie kręci to szkoda marnować czas i pieniądze na odrestaurowywanie/serwis starych czy tanich zegarków, tym bardziej że kasa włożona w serwis się raczej nie zwróci.

Ewentualnie kup bateryjki do kwarcowych żeby zobaczyć czy
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @IV_RP: Czy każdy mechaniczny zegarek to automat? Czy jednak nie i niektóre trzeba nakręcać koronką? A co w przypadku gdy jakiś zegarków nie nosze, np. chce ja zakładać rzadko, na jakieś okazje np. na rodzinny obiad raz w miesiącu czy imprezę w co drugi weekend? No i jeszcze garniturowy który założę ze 2 razy w roku.
Pisałem o tym rotatorze, ale wiem tylko, że takie
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @wredny_bombelek: Podejrzewam, że sprzedając tak "jako niesprawdzone" sporo stracę. A na pewno działają, stan jak nówka, większość pewnie była założona kilka razy. Po prostu długo leżały i pewnie zastały się werki i teraz nie chodzą. A i obsługiwać nie umiem nic, a nic. Nie miałem żadnego kontaktu w życiu z takimi zegarkami.
Czy mnie kręci czy nie to pojęcie względne. Podobają mi się i chętnie
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: no dużo już wiesz, serwis tyle kosztuje no i niestety tańszych zegarków nie opłaca się serwisować. Na twoim miejscu jeśli nie chcesz się bawić, sprzedaj bez serwisu te, które ci nie leżą, a te kilka nos i serwisuj dopiero jak coś się będzie działo. I nie licz, że któryś zyska na wartości.
  • Odpowiedz
Czy każdy mechaniczny zegarek to automat?

@mirko_anonim: praktycznie wszystkie dostępne na rynku.

A co w przypadku gdy jakiś zegarków nie nosze, np. chce ja zakładać rzadko, na jakieś okazje np. na rodzinny obiad raz w miesiącu czy imprezę w co drugi
  • Odpowiedz
Czy nakręcanie się przy noszeniu i rotomat to jedyne opcja nakręcanie? Nie można po prostu koronką ich nakręcić?

@mirko_anonim: są mechanizmy które można nakręcić z koronki i są takie które nie mają takiej funkcji, musiałbyś zidentyfikować mechanizm i sprawdzić w internecie, bo jak będziesz koronką nakręcał, a nie można to pęknie sprężyna i zegarek na złom.

Bo jeżeli nie, to dziwne, że ojciec nie miał tego rotomatu.

@mirko_anonim:
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @wujekwichura: @IV_RP: Panowie, jeszcze jedno pytanie. Bo tak sobie dzwonie po różnych zegarmistrzach i dostaje sprzeczne informacje. Zarówno co do ceny, jak i wykonanej obsługi. Jedni mówią, że zrobią wszystkie zegarki w 2 dni i podają cenę za wszystko w okolicy 5 zegarków (sztuk!) które oferuje mi zrobienie ktoś inny, sztuka po sztuce, na zasadzie "do końca roku się wyrobimy". Tylko jeden mówi
  • Odpowiedz
Więc jak powinien wyglądać serwis takich zegarków? Chodzi o nasmarowanie i sprawdzenie chodu, no i chyba wymiana uszczelki jak jest i ew. sprawdzenie szczelności. Bo takie coś niektórzy oferują.

@mirko_anonim: jak to są realnie kilkuletnie zegarki to wystarczy je nasmarować i przegląd chodu i uszczelki zrobić, nie ma po co rozbierać mechanizmu.

Ceny mogą się diametralnie różnić, bo zegarmistrz to nie jest aktualnie popularny zawód, możesz mieć w mieście jakiś
  • Odpowiedz