Wpis z mikrobloga

✨️ Jak radzić sobie z emocjami na giełdzie?
Od jakiegoś czasu bawię się w #gielda
Jak głupi posprzedawałem trochę spółek w styczniu i nie odkupiłem ich na kwietniowej korekcie.

Później te spółki odbiły np. Z 20 na 40$ ja dalej obserwuję nie będę kupował ath.
Teraz większość robi kolejne ath, nawet nvidia.

A ja mam w głowie tą cenę po której były w dołku i nie potrafię się odblokować do zakupu na ath.

Jak wy to rozgrywacie?
Kupować te co chce long term po 3 tygodniowo z każdej spółeczki?

Wszystko odjechało…

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta

💚 Dzięki Twojej dotacji możemy utrzymać projekt i wprowadzać nowe funkcje! Wspomóż projekt

• 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@supremin1: musisz zaakceptować fakt że się do tego nie nadajesz. Skąd to wiem? Stąd że piszesz takie posty z anonima.
Prawdziwy inwestor nie wstydzi się swoich strat, tylko o nich mówi. Zamykam temat. Otwórz lokatę
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: proste - odpuść giełdę, kup obligacje. Inwestując na giełdzie musisz machąć ręką i zaakceptować ewentualną stratę. Pewnie dzisiaj kolejna Nvidia jest poniżej 10 dolarów za akcje i niektórzy po południu, będą sprzedawali ją ze stratą 40% pod wpływem emocji, a za kilka lat będzie po 1000 dolarów i tych kilku oszołomów co dobierali na kolejnych spadkach, będzie bogaczami.
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
arogancki-patriota-34: Skoro jesteś taki elektryczny, to przeznacz na giełdę kasę którą traktujesz jako "niebyłą". Taką której strata nie narusza twojego komfortu i finansów. I nie daj się zaślepić mamonie i jakimś marzeniom o luksusach materialnych. Jeżeli nie potrafisz tego, albo cienko z kasą, to nie inwestuj/spekuluj, bo wcześniej czy później albo cię wyzeruje, albo cię zjedzą nerwy.
Jak już sobie to ustawisz w głowie, to dla spokojności jak już cię tak
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: przeanalizuj metode zaorskiego, on mowi ze robi tak - ustawiasz jakiegos stocha i dokupujesz gdy jest ponizej 20 a jak chcesz sprzedac to poczekaj az bedzie w gornej stocha. Statystycznie gdy sa zwykle korekty to ma sens gorzej jaj jest gruba zwala
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: to błędy nowicjusza. Twój mental i chęć szybkiego zyski. Doświadczenie i konsekwentne trzymanie się swojego planu. Inwestuj tylko tyle ile jesteś w stanie stracić. Zacznij nawet od tych 5000 zł na jedną spółkę. Gdy na takiej zobaczysz -80% to nie będziesz panikował, a nauczysz się że tak też może być. Ja stosuję strategię że inwestuję w spółki które będę trzymał 10 lat. Co jakiś czas dokupuję. Jak jest zysk
  • Odpowiedz
@Hfishman1: to te 100 koła dywersyfikujesz. Cześć na lokatę, co pozwoli spokojnie rok przeżyć bez pracy. Plus obligi, a dopiero to co zostaje w akcje. I tę kasę wpłacam ze świadomością, że jej nie odzyskam. To zapewna mi serio spokojną głowę
  • Odpowiedz
@Pawery1: to chyba od podejścia zależy. Bo ja inwestując w akcje nie myślę że mogę to stracić, ale przy spadkach jak choćby w kwietniu nie ruszało mnie to, wręcz cieszyłem się że mogłem dokupić.
  • Odpowiedz