Wpis z mikrobloga

@mirko_anonim: nie jest na nic za późno, 23 lata to idealny czas na zmiany i szukanie swojej drogi. Skoro studia Cię męczą to nie wiem czy to dobry punkt wyjścia. Raczej szukałbym roboty, która będzie dawać satysfakcję i poczujesz, że to może być to ewentualnie dalej studia pod to jeśli uznasz, że ten papier kiedyś sie przyda. Ja skończyłem elektrotechnikę męcząc inżyniera 7 lat i zupełnie mi to po nic,
  • Odpowiedz
Masz genialny wiek na zmianę. Chciałbym mieć znów 23 lata i stać przed takimi dylematami... Ja bym wybrał chyba mechatronikę. Ciągle przyszłościowy zawód, a doświadczeni inżynierowie z tej branży potrafią zarabiać kupę siana. Dzisiaj spoko opcją jest także kariera w wojsku. Kiedy ja miałem Twój wiek to była droga albo dla fanatyków munduru albo dla ludzi, którzy nie wiedzieli co chcą robić w życiu, a szkoła wojskowa była akurat bliżej niż seminarium
  • Odpowiedz
Ciągle przyszłościowy zawód, a doświadczeni inżynierowie z tej branży potrafią zarabiać kupę siana

@BlogoslawionyTwarozyc: weź się teraz dostań na stanowisko entry level jak teraz do każdej oferty na juniora jest po >100 zgłoszeń na pracuj.pl XD
  • Odpowiedz
@EgzeQTroll: praktycznie wszędzie jest teraz ten problem, ale kryzys nie będzie (raczej) trwał wiecznie, a po mechatronice zakres możliwości jest szeroki i na początek można się zaczepić byle gdzie, byle tylko złapać doświadczenie. Zauważ też, że społeczeństwo się starzeje, starsi inżynierowie odchodzą. Jednocześnie zwiększa się nasycenie robotami, które ktoś musi programować i serwisować. IMO to jeden z zawodów z lepszą przyszłością.
  • Odpowiedz
@EgzeQTroll: Akurat w Azji jest teraz narastający problem. Chińskie firmy częściej zwalniają niż zatrudniają, a bezrobocie wśród młodych przekracza już prawdopodobnie 30%, ale przestali publikować wyniki, żeby nie wywoływać niepokojów społecznych ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°) Na Zachodzie też nie lepiej. Dosłownie wczoraj czytałem, że Bosch znowu zwalnia, bo nie wytrzymuje konkurencji
  • Odpowiedz