Wpis z mikrobloga

Mirki z #komputery #linux, pytanko dotyczące backupu na zewnętrznym dysku USB. Mam obecnie takie backupy w formie zaszyfrowanej partycji z VeraCrypt w dużym pliku (300GB). Mam dysk sformatowany na ext4 lub NTFS i na nim sobie leży ten plik, jak chcę mieć dostęp do danych to odpalam VeraCrypt i montuję partycję podając hasło. Rozważam optymalizację tego rozwiązania bo zakładam nowy taki dysk. Teraz pytania:
1. Czy takie rozwiązanie jest spoko, czy może są lepsze? Czy np. lepiej korzystać z LUKS?
2. Czy zaszyfrowana partycja jako całość (zamiast pliku z obrazem z VeraCrypt) ma jakieś plusy?
4. Czy przejście na system plików BTRFS ma jakieś zalety w porównaniu do ext4 lub NTFS jeśli mowa jest o praktycznie jednym lub paru wielkich plikach na takiej partycji?
5. Nie ma punktu 3.
6. #kiciochpyta
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@4833478: zależy czy chcesz mieć wspólne szyfrowanie ja wielu systemach czy jednym. Luks o tyle fajny, że na Linuksach każde normalne dostęp ma wszystko do deszyfrowania.

Btrfs ma kompresję, ale czy warto z tego powodu brać ten FS to nie wiem.
  • Odpowiedz
@4833478: Odnośnie punktu 2: według mnie łatwiej robić kopię zapasową pliku niż partycji VeraCrypt. Także jakbym miał robić po raz drugi swoje rozwiązanie, oparłbym je na pliku VC a nie na partycji.

Co do pozostałych się nie wypowiem, nie mam zdania.
  • Odpowiedz
  • 0
zależy czy chcesz mieć wspólne szyfrowanie ja wielu systemach czy jednym

@fervi: Chodzi Ci o to, czy chcę mieć dostęp do tych danych np. z Windowsa? Raczej nie potrzebuję tego, chociaż byłby to plus, no ale wiem że jak zastosuję typowo linuxowe rozwiązania to nie mogę na to liczyć.

Btrfs ma kompresję, ale czy warto z tego powodu brać ten FS to nie wiem.

@fervi: Ona działa automatycznie?
  • Odpowiedz
@4833478: brtfs na pewno chodzi pod win, ale nie wiem jak luks.

Nie działa automatycznie, ale jest taka opcja. Możesz zawsze zaszyfrować dane 7zipem i bd chodzić wszędzie. Tylko nie dawaj kompresji. A jak chcesz zmniejszyć rozmiar jpg to albo jpegoptim albo rekompresować na heic
  • Odpowiedz
  • 0
@kontodotestowania: Kopie backupowe raczej bez dostępu ale jeden z dysków na USB to "żywy" dysk do którego chcę mieć dostęp i też mieć go zaszyfrowanego. Te backupy są synchronizowane mniej więcej raz na kwartał.
  • Odpowiedz
@4833478: A potrzebujesz wszystko szyfrować? Możesz dysk USB podzielić na partycje i jedną zaszyfrować LUKSem, a drugą ustawić np. FAT32, żeby widzieć pod Windowsem. Szyfrowanie LUKS ma tę przewagę, że menadżery plików pod Linuksem widzą szyfrowane partycje i tylko sobie klikasz na zaszyfrowane urządzenie, aby odszyfrować z poziomu menadżera plików. Nie potrzebujesz dodatkowych programów, klików i szukania plików.

LUKSa zakładasz na niezdefiniowaną partycję, czyli nie na system plików. Potem deszyfrujesz
  • Odpowiedz
4. Czy przejście na system plików BTRFS ma jakieś zalety w porównaniu do ext4 lub NTFS jeśli mowa jest o praktycznie jednym lub paru wielkich plikach na takiej partycji?

@4833478: tak, jak nie kompresujesz obrazu przy zgrywaniu w locie. w BTRFS możesz włączyć kompresję zst w filesystemie. NTFS to syf, ale samo ext4 albo xfs powinno ci wystarczyc na to co opisujesz
  • Odpowiedz
1. Czy takie rozwiązanie jest spoko, czy może są lepsze? Czy np. lepiej korzystać z LUKS?

Jest spoko. Możesz też iść na całość z LUKSem, ale będziesz mieć problem z dostępem do danych po Windosem (bo zgaduję, że NTFS nie jest wspomniany przez przypadek).

2. Czy zaszyfrowana partycja jako całość (zamiast pliku z obrazem z VeraCrypt) ma jakieś plusy?

Narzut
  • Odpowiedz

Wydaje mi się tylko to, że plik możesz dodatkowo łatwo pchnąć gdzieś jeszcze jako dodatkowy backup. Można też rozważyć kilka plików po 50GB np.

Osobiście trzymałbym się ext4,
  • Odpowiedz
  • 1
A potrzebujesz wszystko szyfrować?

@psiversum: Takie jest założenie tego dysku. Nie ma sensu szyfrować części jeśli można po prostu zaszyfrować wszystko :) A dostęp z innych systemów raczej byłby sporadyczny w sytuacjach awaryjnych (chyba się jeszcze nie zdarzyło).

@fervi @ferro @kontodotestowania @psiversum @Kryspin013 @meczace_loginy @balrog84
Dzięki za pomoc. Zostaję zatem przy pliku VeraCrypt i ext4. Jeśli to jest spoko rozwiązanie to nie ma
  • Odpowiedz