Aktywne Wpisy

MonazoPL +125
Ruszamy z kolejnym #rozdajo – wygraj kartę podarunkową do Allegro o wartości 100 zł!
Aby wziąć udział w konkursie, zaplusuj ten wpis oraz w komentarzu krótko odpowiedz na pytanie konkursowe: Jeśli wygrasz, na co wydasz (lub do czego dołożysz) to 100 zł? ( ͡~ ͜ʖ ͡°
Aby wziąć udział w konkursie, zaplusuj ten wpis oraz w komentarzu krótko odpowiedz na pytanie konkursowe: Jeśli wygrasz, na co wydasz (lub do czego dołożysz) to 100 zł? ( ͡~ ͜ʖ ͡°
źródło: santander 1060
Pobierz
FejsFak +30
Jak oceniacie zabezpieczenia? #stepujacybudowlaniec
źródło: Screenshot_20251115_143319
Pobierz

1. Czy takie rozwiązanie jest spoko, czy może są lepsze? Czy np. lepiej korzystać z LUKS?
2. Czy zaszyfrowana partycja jako całość (zamiast pliku z obrazem z VeraCrypt) ma jakieś plusy?
4. Czy przejście na system plików BTRFS ma jakieś zalety w porównaniu do ext4 lub NTFS jeśli mowa jest o praktycznie jednym lub paru wielkich plikach na takiej partycji?
5. Nie ma punktu 3.
6. #kiciochpyta
Btrfs ma kompresję, ale czy warto z tego powodu brać ten FS to nie wiem.
Co do pozostałych się nie wypowiem, nie mam zdania.
@fervi: Chodzi Ci o to, czy chcę mieć dostęp do tych danych np. z Windowsa? Raczej nie potrzebuję tego, chociaż byłby to plus, no ale wiem że jak zastosuję typowo linuxowe rozwiązania to nie mogę na to liczyć.
@fervi: Ona działa automatycznie?
Nie działa automatycznie, ale jest taka opcja. Możesz zawsze zaszyfrować dane 7zipem i bd chodzić wszędzie. Tylko nie dawaj kompresji. A jak chcesz zmniejszyć rozmiar jpg to albo jpegoptim albo rekompresować na heic
LUKSa zakładasz na niezdefiniowaną partycję, czyli nie na system plików. Potem deszyfrujesz
@4833478: tak, jak nie kompresujesz obrazu przy zgrywaniu w locie. w BTRFS możesz włączyć kompresję zst w filesystemie. NTFS to syf, ale samo ext4 albo xfs powinno ci wystarczyc na to co opisujesz
Jest spoko. Możesz też iść na całość z LUKSem, ale będziesz mieć problem z dostępem do danych po Windosem (bo zgaduję, że NTFS nie jest wspomniany przez przypadek).
Narzut
Wydaje mi się tylko to, że plik możesz dodatkowo łatwo pchnąć gdzieś jeszcze jako dodatkowy backup. Można też rozważyć kilka plików po 50GB np.
Osobiście trzymałbym się ext4,
@psiversum: Takie jest założenie tego dysku. Nie ma sensu szyfrować części jeśli można po prostu zaszyfrować wszystko :) A dostęp z innych systemów raczej byłby sporadyczny w sytuacjach awaryjnych (chyba się jeszcze nie zdarzyło).
@fervi @ferro @kontodotestowania @psiversum @Kryspin013 @meczace_loginy @balrog84
Dzięki za pomoc. Zostaję zatem przy pliku VeraCrypt i ext4. Jeśli to jest spoko rozwiązanie to nie ma