Wpis z mikrobloga

#linux #webdesign #frontend #css

Przypominałem sobie kiedyś CSSa i bawiłem się w wizualne projektowanie klawiatury. Pomyślałem sobie, że fajnie byłoby mieć klawiaturę z wbudowanymi kartami, na których byłby np. jakiś mobilny system, ustawienia, różne dane, muzyka. Za pomocą wyświetlacza na klawiaturze aktywowałoby się nośniki, który pojawiałyby się od razu w systemie. Mogłaby być tteż opcja szyfrowania wybranych kart na poziomie czipsetu i hasła podawanego z klawiatury w trakcie aktywacji. Do tego z poziomu LCD, jeszcze mobilne notatki, menadżer różnych makr, podręczny schowek, zabezpieczony menadżer haseł, zakładki stron www, szybkie wybieranie programów. No i fizyczna regulacja głośności, podpięcia słuchawek i gniazdo na urządzenia USB.

Myślałem jeszcze, żeby klawiatura była przystosowana do menadżerów kafelkowych z zupełnie innym układem klawiszy. Nawet, gdzieś mam taki projekcik.

Co myślicie o takiej klawiaturze?
psiversum - #linux #webdesign #frontend #css 

Przypominałem sobie kiedyś CSSa i bawi...

źródło: keyboard

Pobierz
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@psiversum: preferencje odnośnie klawiatur są tak różne, że - nie lepiej byłoby wszystko poza klawiszami wrzucić jako osobne urządzenie? (ekran, gniazda, regulacja głośności)
  • Odpowiedz
@psiversum Jako projekt, bardzo spoko.

Jako produkt wydaje mi się że byłby mega niszowy, kto jest docelowym targetem takiej klawiatury?

Ja jako ktoś kto korzysta z komputera do grania i przeglądania internetu nie widzi sensu, gdy mechaniczna klawiatura za 200zł spełnia 90% moich oczekiwań.
  • Odpowiedz
Patrze na te gniazda z prawej strony i obawiam się, że dla większości (praworęcznych) może być potencjalny problem wkurzających kabli przy myszce
  • Odpowiedz
  • 0
Patrze na te gniazda z prawej strony i obawiam się, że dla większości (praworęcznych) może być potencjalny problem wkurzających kabli przy myszce

@Latififi: A no, faktycznie. Słuszna uwaga.
  • Odpowiedz
  • 0
@Reason7322: Wiesz, bardziej myślałem o klawiaturze, jako mobilnym urządzeniu, które możnaby nosić pomiędzy domem, a pracą. Podpinasz do kompa i masz własny soft, skrypty, zakładki, hasła, makra, różne pliki, muzykę, a nawet i konfigurację środowiska pracy, bo i tak bardziej zaawansowane klawiatury wymagają dedykowanych sterowników, więc od razu można zrobić podpinanie folderów konfiguracyjnych.
  • Odpowiedz
@psiversum: nie wiem czy to przydatne, ale wygląd ładny. sprawia wrażenie takiego urządzenia inżynierskiego jak stare ThinkPady. Osobiście zawsze podobały mi się panele w których górna część nie była zminimalizowana a coś tam było od klawiatur po stare telefony Nokii. Przypomina też wglądem trochę jakieś stare komputery w stylu Atari
  • Odpowiedz