Wpis z mikrobloga

✨️ Budowa domu z poddaszem czy parterówka?
Witam, otóż z #rozowypasek chcemy sie zbudowac na działce której mamy. I teraz mamy ok 160-180k oszczędności, domek chcemy wybrac ok 100-110m2. Działke mamy 13a ale celujemy w dom z poddaszem użytkowym i teraz czy jest sens czy lepiej budować parterówkę? Może ktos miał ten sam problem i co do niego przemówiło? Jako że nie chcemy brać kredytu więc mamy rozplanowane by robic jak najwiecej samemu za te 160k i reszte sobie kończyć przez 2-3 lata. Może ktoś przybliży koszta fundamentów albo dachu? Wiadomo ze przy parterwce więcej m2 zabudowy ale z poddaszem znowu strop trzeba zalać i te koszta chyba sie wyrównują.
#budowa #budowadomu

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: RamtamtamSi

🫶 Twoje wsparcie = dalszy rozwój projektu. Wspomóż projekt

• 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: nie musisz robić lanego stropu żeby móc coś se zagospodarować na poddaszu, ja też stałem przed dylematem czy robić pełnoprawny dom dwupiętrowy czy nie i ze względu na koszty wybrałem opcję eknomiczną

podłoga poddasza to 25mm płyty OSB położonej na pasie dolnym wiązara (konstrukcji dachowej), same wiązary mają taki kształt aby zapewnić przestrzeń użytkową na poddaszu jak picrel

na parterze wtedy sufit podwieszany z płyt GK a między sufitem parteru
Catmmando - @mirko_anonim: nie musisz robić lanego stropu żeby móc coś se zagospodaro...

źródło: budowa-wiazara-rachpwegp

Pobierz
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Przy takim metrażu to tylko parterówka na wiązarach, taka też powinna być tańsza.

Przy 110 m2 z piętrem schody i korytarze będą zajmowały z 20% powierchni domu.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: parterówkę też łatwiej i bezpieczniej się buduje. Nie potrzeba wysokich rusztowań, ściany szczytowe w lekkiej konstrukcji. Jak bardzo tanio zbudować to pooglądaj na YT kanał Kamil Andrzejewski.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: @DzonyDzony @appmstt @Zabi96 @Prawdziwy_Oponiarz @Catmmando @patoologiaa Ja się zdecydowałem na porterówkę i to był strzał w dziesiątkę. Zdarzyło się nawet tak, że obcy ludzie się zatrzymywali przejazdem i pytali co to za projekt bo bardzo ładny. Znajomi mający z poddaszem i z piętrem też mówią, że drugi raz by nie robili.
Dużo rzeczy też łatwiej jest zrobić samemu w parterówce.
Ja zrobiłem strop
  • Odpowiedz