Wpis z mikrobloga

@Kraina_Wiecznej_Saszety tak szczerze to wielość z moich kolegów po fachu uważa, że było to wystawienie d--y i tyle. Araby miały bekę z tego...
Koran warto przed czytać fragmentami, reszta to polityczne bzdety.
  • Odpowiedz
Koran warto przed czytać fragmentami, reszta to polityczne bzdety.

@xfre: Koran jak każdą książkę czyta się w całości, najlepiej z tafsirem objaśniającym kontekst historyczny każdej sury, a nie wyrwanymi z d--y fragmentami bez zrozumienia całości
  • Odpowiedz
@Nusantara: Dodanie w księdze świętej ilości żon które można mieć i to że mahomet może mieć więcej było kluczowe dla wiary byq, uwierz mi ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Tak samo kluczowe było wspomnienie że mahomet musi dostawać 20% łupów zdobytych w podbojach, allah mu tak na uszko wyszeptał ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡
  • Odpowiedz
@Nusantara: Może źle Ciebie zrozumiałem ale wydaje mi się, że czytanie księgi religijnej w całości nie ma sensu. Szczególnie dla osoby wierzącej. Owszem jeżeli mamy odebrać przesłanie autora to trzeba znać kontekst całości i dobrze poznać komentarze odnośnie danych fragmentów ale przy czytaniu od deski do deski świętej księgi traci się większość sensu. Inna sprawa, że życzę powodzenia w czytaniu Biblii, która drobnym drukiem ma prawie 1500 stron. Zresztą przy
Zydomasoneria - @Nusantara: Może źle Ciebie zrozumiałem ale wydaje mi się, że czytani...
  • Odpowiedz
Swoją drogą mam pytanie do Ciebie jako muzułmanina. Widziałeś może analizę biblisty prof. Majewskiego odnośnie Koranu https://m.youtube.com/watch?v=3Ht55JlNpsM&pp=0gcJCfwAo7VqN5tD ? Jak się na jego opracowanie zapatrujesz?

@Zydomasoneria: Nie znam analizy prof. Majewskiego i nigdy nie o niej nie słyszałem więc nie będę się wypowiadać. Czytałem Koran tureckiego autora Ali Unal przełożony na polski. Tam dosłownie każdy jeden fragment, każda linijka Koranu ma swój komentarz, opracowanie to zawiera mapy, zdjęcia, a czasami opisy
Nusantara - >Swoją drogą mam pytanie do Ciebie jako muzułmanina. Widziałeś może anali...

źródło: 7a4156974ec8988b80a6852077e9

Pobierz
  • Odpowiedz
Branie 1/5 łupów przez mahometa zapewne też uznasz za litościwe bo w końcu część tego bogactwa szła na sieroty i ubogich, nie? ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@Papieszpolak6996: Prorok Mahomet nie pozostawił po sobie żadnego majątku. Do dziś zachowały się jedynie jakieś pojedyncze przedmioty jak płaszcz, buty czy parę misek z których jadł. A nawet do tych przedmiotów są wątpliwości czy te przedmioty są autentyczne. Nie pozostał
  • Odpowiedz
@Sarza01: Wiem Aishy to dyskusja dla bardzie zaawansowanych arabistów. Niektóre źródła podają, że miała 9 lat. Inne źrodła podają, że jeździła konno i przekazywała rozkazy w trakcie bitwy co by wskazywało, że musiała mieć więcej, bo 9 latka nie wzięłaby udziału w bitwie.

Natomiast faktem jest, że jest to jedna z najważniejszych żon proroka i jedna z najważniejszych kobiet w historii Islamu. Jako młoda osoba która spędziła z nim dużo
  • Odpowiedz
@MuszeZalozycKontoByFiltrowacGowno: Tak. Niespójność ST z NT jest jednym z największych problemów Chrześcijaństwa, zwłaszcza że nauczania Chrystusa są rzeczywiście spójne same z sobą i tworzą rzeczywiście dobry system moralno-etyczny. W Islamie tego nie ma, podobnie z resztą w Judaiźmie którego święte księgi to w większości de facto stary testament.

Ja wychodzę z założenia ateistycznego z przekonaniem że społeczeństwo bez religii nie może funkcjonować, dlatego najlepiej żeby ta religia była jak najlepsza
  • Odpowiedz
@Nusantara:

Koran jak każdą książkę czyta się w całości, najlepiej z tafsirem objaśniającym kontekst historyczny każdej sury, a nie wyrwanymi z d--y fragmentami bez zrozumienia całości

Ja bym powiedział nawet, że takich książek się nie czyta, czyta się komentarze. Czytałem trochę prac o Biblii i o antycznej filozofii i generalnie takie książki są po prostu nieprzetłumaczalne, „tłumaczenie” to w praktyce taka luźna interpretacja języka z zupełnie innego świata, gdzie poszczególne
  • Odpowiedz