Wpis z mikrobloga

Ja już straciłem cierpliwość do tego kraju i nadzieję, że coś się tu zmieni. Mam sto procent pewności, że za 10, 20 i 50 lat szczerbate wieśniaki i patologia z miast dalej będą dawali się nabierać na hordy imigrantów i sztuczne zagrożenie kreowane przez prawicowych populistów.
Już nawet nie wiem, czy przez ostatnie dziesięciolecia zawalona została edukacja, czy statystycznego Polaka, który nosi z dumą cwaniactwo, egoizm i wiarę w chłopski rozum, zwyczajnie nie da się wyedukować...

#polityka #bekazpisu #bekazprawakow
Matuusuu - Ja już straciłem cierpliwość do tego kraju i nadzieję, że coś się tu zmien...

źródło: comment_16038238882AZO4BXqS3AQCvqagNlcsI

Pobierz
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Matuusuu: skoro tak, to jak określić kogoś kto nie potrafi uczyć się na błędach innych i nie wyciąga wniosków z tego co się dzieje dookoła w krajach, które mają już swoich "uchodźców"?
  • Odpowiedz
@Matuusuu: Polacy to po prostu w dużej mierze wschodnia mentalność. Niby nie lubimy ruskich i czujemy się od nich lepsi, ale realnie niewiele się od nich różnimy jako naród. Można się jedynie pocieszać, że moglobyc gorzej. Może coś z tych 30lat demokracji zostanie jednak.
  • Odpowiedz
@Matuusuu: Strach to emocja która kształtowała nasz naród od setek lat. Nie zmienisz tego kilkoma lat edukacji. Politycy to wiedza i tak zdobywają poparcie. Musiałoby może minąć ze 100 lat dobrobytu aby ludzie którzy pamiętają wojne, ci którzy słuchali o wojnie i ci co urodzili się w PRL i żyli w latach 90. umarli. No ale tak czy inaczej lęk pozostanie w naszej krwi
  • Odpowiedz
skoro tak, to jak określić kogoś kto nie potrafi uczyć się na błędach innych i nie wyciąga wniosków z tego co się dzieje dookoła w krajach, które mają już swoich "uchodźców"?

@Shagal: a jak określić kogo który bez żadnej analizy porównuje to co się działo w tamtych krajach do tego co się dzieje u nas na podstawie ilości informacji które można streścić w nagłówku?
  • Odpowiedz
@malinq: No to powiedz mi, który kraj zyskał na tym, że przyjął imigrantów. Który kraj wykorzystał ten potencjał i teraz można powiedzieć, że jest u nich lepiej niż było przed tym wszystkim. Szwecja, chyba największy orędownik ściągania imigrantów teraz ma wielki problem i zaczynają się wycofywać z tej polityki. Niemcy to samo, zapraszali wszystkich jak leci, a teraz zamykają granicę i nam podrzucają obcy element.
  • Odpowiedz
No to powiedz mi, który kraj zyskał na tym, że przyjął imigrantów.

@Shagal: a niby gdzie wysunąłem taką tezę?

Który kraj wykorzystał ten potencjał i teraz można powiedzieć, że jest u nich lepiej niż było przed tym wszystkim

@Shagal: Sprawdzałeś za jaki % pkb odpowiadają migranci w poszczególnych krajach Europy biorąc pod uwagę rozróżnienie na imigrantów i uchodźców z kryzysu 2015? Te dane mogą Ci to rozjaśnić
  • Odpowiedz
@malinq: Mam wrażenie, że całkowicie ignorujesz wszystkie złe aspekty niekontrolowanej, masowej imigracji. Skupiasz się na wynikach gospodarczych, które z pewnością są lepsze bo nikt nie twierdzi, że 100% imigrantów nie pracuje i pobiera zasiłki. Ale z drugiej strony mamy wszystkie negatywy z tym związane. Trzeba sobie zadać pytanie, czy potencjalny zysk gospodarczy, po pierwsze, jest aż tak wysoki przy konieczności utrzymywania części nierobów, a po drugie, czy warto zrezygnować z
  • Odpowiedz
@Shagal na moje trzy pytania, dwa razy próbowałeś mi dopisać jakiś pogląd.

Możesz dyskutować ze mną odnosząc się do tego co pisze, zamiast okopywać się we własnej bańce?
  • Odpowiedz