Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
#gielda
hej, mam pytanie co do Planów Inwestycyjnych w XTB.
Mianowicie:
Chcę co miesiąc za drobne kupować jakiegoś all-worlda ACC w USD.
Tyle, że nie rozumiem, jak mam to zrobić. Na XTB mam tylko parę akcji z banana, nie mam żadnego konta USD.

Z tego co rozumiem, to:
1. Mam założyć ten eWallet, żeby mieć opcje konwersji PLN->USD
2. Ustawić cykliczną wpłatę z banku, na mój rachunek XTB w PLN
3. Potem ręcznie co miesiąc wchodzić i konwertować PLN na USD w tym eWallet (???)
4. Podpiąć eWallet jako finansowanie Planów Inwestycyjnych

Trochę to zagmatwane + i tak nie w pełni zautomatyzowane, czy ktoś może robi to ja chcę zrobić i podzieli się informacjami? Na stornie XTB nie znalazłem tego przypadku, a nie chcę klikać na pałe zakładać jakiś eWalletów jak to nie będzie potrzebne.

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta

❤️ Projekt mirko.pro działa dzięki wsparciu użytkowników. Wspomóż projekt

• 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim:
Po pierwsze, konto walutowe w XTB dobrze mieć, aby nie było przewalutowań przy każdej transakcji, któ®e kosztuje w XTB 0.5. Jak masz konto w walucie, to tylko przy wpłacie musisz przewalutować i potem operujesz w USD.

Po drugie, poleca się założyć eWallet właśnie po to aby ominąć 0.5% kosztu przewalutowania, bo tam zrobisz to za ~darmo. Technicznie rzecz biorąc eWallet jest obsługiwany przez zewnętrzną firmę, a nie samo XTB,
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: jak masz możliwość taniego przewalutowania na euro to cały plan się może udać.

Wystarczy, że założysz konto w euro i tam zrobisz plan inwestycyjny + zlecenie stałe w banku by to konto doładowywać.

Generalnie przelewy w euro mają większą szansę być darmowe/tanie niż te w dolarze, bo SEPA
  • Odpowiedz