Wpis z mikrobloga

Rower tego typu, tylko XCR: https://www.scott.pl/produkt/1623/11969/Rower-Spark-RC-Team-Black

A co do ciśnienia, to na oponie jest "Inflate to 25 psi" (1.7 bar) i tyle ostatnio wbiłem (bo wg mnie mechanik trochę za mało wbił), ale coś skopali przy wymianie mleczka, bo tył lekko puszcza i wycieka mleczko w jednym miejscu. Pewnie był problem ze zdjęciem opony i mogli coś uszkodzić. Wcześniej, mimo że mleko było zaschnięte, to opony były dobrze uszczelnione i nic się
  • Odpowiedz
@SendMeAnAngel:

Miałem angielski rozszerzony w szkole, na studiach poziom C1, a dopiero teraz dowiedziałem się, że miliard to po angielsku billion.

Przeczytałem pierwszy wpis, przeczytałem drugi, trochę pogrzebałem...czyżby wykop.pl tworzył sam swoje treści?
  • Odpowiedz
@SendMeAnAngel:
Jak przerzutka działa dobrze tylko z jednej strony, a przy końcu drugiej strony się rozjeżdża to jest albo krzywy hak, albo krzywa przerzutka (pantograf lub wózek). Pamiętaj tylko, że w wysokich grupach Shimano wózek jest fabrycznie lekko skręcony.

Co do opon to przecież to też zależy od wagi wraz z osprzętem. Ja jestem stosunkowo lekki i na oponie 2.3 na mleku, z tyłu, poniżej 1,3 bar dobijam do obręczy.
  • Odpowiedz
Jak przerzutka działa dobrze tylko z jednej strony, a przy końcu drugiej strony się rozjeżdża to jest albo krzywy hak, albo krzywa przerzutka (pantograf lub wózek). Pamiętaj tylko, że w wysokich grupach Shimano wózek jest fabrycznie lekko skręcony.

@Viperer: Przyjrzę się jutro. W szosie też zaczyna przeskakiwać na najniższym biegu. Nie wiem, czy to przypadłość mechanicznych grup, że z czasem trzeba coś podregulować, czy przyczyną jest, że zębatki zużywają się nierównomiernie,
  • Odpowiedz
@SendMeAnAngel: jak problem jest tylko na jednym skrajnym biegu to jeszcze jest kwestia ustawienia regulacji maksymalnego wychyłu dla najniższego i najwyższego biegu (dwie śruby oznaczone H i L na przerzutce).
Generalnie to są podstawy, aż dziwne że żaden serwis Ci z tym nie pomógł. Raczej omijałbym taki serwis ;)
  • Odpowiedz