Aktywne Wpisy
Wilkbardzonijaki +52
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...

PIAN--A_A--KTYWNA +204
źródło: artpic44404-1200
PobierzSkopiuj link
Skopiuj link
źródło: artpic44404-1200
PobierzRegulamin
Reklama
Kontakt
O nas
FAQ
Osiągnięcia
Ranking
#hemoroidy
Czuwaj. Chciałem opisać jak u mnie wyglądało wycięcie hemoroida, może się komuś przyda.
Ogólnie u mnie były dwa 3. stopnia i trzeci stopnia 4. Plan był taki, aby je potraktować laserem, podobno metoda najlepsza i najszybsza. Pan doktor po obejrzeniu zasugerował, że tego 4. Stopnia lepiej będzie normalnie wyciąć a nie babrać się z laserami, raz, że taniej, dwa, że laser nie daje gwarancji.
OK.
Zabieg. Znieczulenie miejscowe, 15 minut, cicha ciach i gotowe, trzy szwy. Najbardziej bolesne były zastrzyki ze znieczuleniem i zakładanie szwów, bo najwyraźniej w miejsce, gdzie wbijano igłę z nitką nie było znieczulone. Do rowa ciasno zwinięta gula z gazików no i w sumie tyle. Nawet mona by wracać autem, ale raczej nie wskazane, lepiej mieć kierowcę., bo jednak chodzi się jak porucznik Gruber po całym dniu na koniu.
W domu wymiana opatrunku, ja sobie owinąłem gazikiem tampon, żeby nie zużywać nie wiadomo ilu, a chodzi o to, aby była w rowie jakaś gula uciskowa.
Pierwsze wypróżnienie po 3 godzinach, krew po zabiegu z powodu gazika musiała mi się zbierać w środku, w połączeniu z kupą dało spektakularny wodospad w barwach RKS Chuwdu. O dziwo, szwy trzymały i krwawienia jako takiego nie było.
Prysznic, letni, rów umyty specjalną pianką, potem posmarowany hydrożelem. Na noc nimesil na receptę. I teraz to, czego boją się wszyscy – gojenie. Ja wiem, że każdy jest inny, nie bez przyczyny na NFZ po takim zabiegu leży się chyba 2 tygodnie w szpitalu. Ja pierwszego dnia leżałem i chodziłem powoli, i nawet było ok. Druga wizyta w kiblu była najgorsza, bo po niej podrażniły się pozostałe dwa hemoroidy, które po zabiegu były już i tak opuchnięte. I to one najbardziej bolały bo każdy ruch pośladkami powodował ich obcieranie. Kolejny dzień – już dało się siedzieć w miarę bezboleśnie, przez pół godziny, lepiej jednak leżeć albo chodzić.
Generalnie najlepiej sobie rozłożyć ręcznik na kanapie i leżeć w rozwartymi udami, żeby rana się wietrzyła. Oczywiście codziennie rano i wieczorem mycie pianką i smarowanie hydrożelem.
Czwartego dnia przełom, gojenie się weszło w kolejną fazę i było już dobrze. Można delikatnie, przez materiał przykładać kostkę lodu. Piątego dnia już do roboty, 8 godzin siedzenia, lekki ból, ale jak wspominałem, bardziej bolały pozostałe dwa hemoroidy, które po maratonie siedzenia same w końcu się schowały. W trakcie prysznica w ręce został jeden ze szwów, po prostu tak się już zagoiło.
Szósty dzień już bardzo dobrze, kontrola pozytywna, siódmego dnia po zabiegu prawie przestało się sączyć.
No właśnie, zapomniałem o najważniejszym – majtki dla dorosłych. Warto się w takie zaopatrzyć, pozwolą uniknąć przykrych niespodzianek. Przez pierwsze dni, gdy rana jest mokra, sączy się śluz i krew, a takie majtki pozwalą nie martwić się czy pobrudzimy gacie. Najlepiej te poziomu „9” wchłanialności.
10 dzień po zabiegu, sprawa załatwiona, komfort życia niesamowicie lepszy. Trochę jeszcze swędzi, czasem zapiecze. Smaruję teraz innym kremem, za kilka tygodni biorę się za pozostałe dwa.
Jeśli ktoś ma wątpliwości, bierz urlop dwa tygodnie i idź to zrób. Ja robiłem prywatnie w Gliwicach, nazwy nie podam, ale można sobie poszukać, same dobre opinie i faktycznie, to się sprawdziło.
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Nighthuntero
🫶 Twoje wsparcie = dalszy rozwój projektu. Wspomóż projekt