Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Nie wiem po co są urzędy pracy skoro rejestruje sie na poczatku , potem pytam sie , macie państwo jakieś kursy , szkolenia ? No nie kursy panu nie przyslugują , szkolenia też nie , potem dali bylejaka ofertę pracy za najniższa krajowa , kompletnie nie w moim zawodzie i o nie bierze pan to wyrestrujemy pana i gitara , a dalej to już jak bo nie wiem, bo wiezien ma ubezpieczenie medyczne to chyba lepiej isc do wiezienia.
Tyle że zastanawiam sie na co ida w tym kraju podatki bo pracujac tak przez ponad 6 lat to mi sie wydawalo ze na pomoc wlasnie takim osobom chociazby.Dziwna instytucja. #zalesie

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: RamtamtamSi

💌 Nasza rozgłośnia baitowa potrzebuje Twojej pomocy! Wspomóż projekt

• 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: ubezpiecz się dobrowolnie za swoje pieniądze zamiast iść do więzienia. A jeśli w obecnych czasach, gdy jest niedobór pracowników na wszystkie stanowiska, nie potrafisz sobie ogarnąć jakiejś pracy, to wina leży po twojej stronie, a nie urzędu pracy, państwa, czy kościoła katolickiego. Zamykam temat.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim skoro odrzuciłeś ofertę to pracy, to widać jej nie potrzebujesz. A skoro nie potrzebujesz pracy, to na pewno stać Cie na opłacenie sobie prywatnego ubezpieczenia ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 2
✨️ Autor wpisu (OP): Ubezpieczenie dobrowolne , zgoda , jest taka możliwość ale jak ktoś straci prace to niekiedy może nie mieć juz kasy aby to opłacać , a dalej to jak trafisz przykładowo do szpitala to dostaje sie rachunek a bezrobotny z czego ma płacic jak nie ma pracy czyli przychodu i potem czeka taka osobe więzienie za długi z tego tytułu czyli z normalnej osoby robią przestępcę co jest
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: jak ktoś nie potrafił sobie ogarnąć oszczędności na poziomie 2*800=1.6k na czarną godzinę, tak, aby za 2 miesiące opłacić sobie dobrowolne ubezpieczenie, to jest ułomny i powinien być oddany do domu specjalnej troski, a nie brać się za pracę między normalnymi ludźmi.
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): To przykładowo weź sobie pensje kasjera czy np ochroniarza czy sprzataczki czy wielu innych zawodów to jak masz się utrzymać z minimalnej i jeszcze cos oszczędzić w mojej opinii nierealne a takich ludzi pracujących jest bardzo dużo.

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: mkarweta
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
uzdolniony-znawca-19: Ja 10 lat byłam bez ubezpieczenia. Masz rację, ten kraj jest chory. Nawet więźniowie są ubezpieczeni. Na szczęście nie miałam żadnego wypadku ani nie chorowałam przez ten czas. Poza tym sprawdź sobie ile płacą za ubezpieczenie dobrowolne grupy uprzywilejowane typu rolnicy, cudzoziemcy, zakonnice, księża itp. Oni płacą jakieś śmieszne grosze, a zwykły człowiek 700-800 zł miesięcznie chyba, nie wiem dokładnie bo nie sprawdzałam dawno. A komentarze wyżej dno.

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
·
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
skrupulatny-opiekun-21: zgodnie z Konstytucją każdy obywatel ma mieć dostęp do świadczeń opieki zdrowotnej finansowany publicznie, czyli z podatków. Oczywiście mają w to wywalone.

Art. 68.2. Obywatelom, niezależnie od ich sytuacji materialnej, władze publiczne zapewniają równy dostęp do świadczeń opieki zdrowotnej finansowanej ze środków publicznych. Warunki i zakres udzielania świadczeń określa ustawa.

Więc w razie wypadku też trzeba mieć wywalone. Ubiegający się o emeryturę lub rentę, i jakoś podobnie o świadczenie socjalne -
  • Odpowiedz