Wpis z mikrobloga

#programowanie #devops #bazydanych #technologia #cloudflare
Nie podoba mi się polityka Amazona, Googla i Microsoftu dotycząca łamania prywatności, praktyk monopolistycznych i sposobu traktowania pracowników. Dlatego nie uśmiecha mi się korzystanie z ich usług. Pytanie tylko co innego mógłbym wybrać? Cloudflare wydaje mi się lepsze pod względem etycznym, ale być może się mylę.
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@placebo_: Nowe telefony apple naprawiają się lepiej niż samsungi według ifixit.
Od momentu jak Apple wprowadziło lighting to Samsung miał 4 standardy ładowania. Zrobili to przed USB-C i wcześniej niż upowszechniło się nawet Micro-usb.

Kasa jest większa bo lepszą moderację i testy w AppStore mają. Co do reszty zarzutów masz rację.

Chociaż myślałem, że rozmawiamy o prywatności. Tutaj Apple jest lepsze, chociażby w momencie ostatniej afery ze szpiegowaniem za pomocą
  • Odpowiedz
  • 0
@BreathDeath: pod względem prywatności, tak, apple jest lepsze. Ale nadal gromadzą dane użytkowników, tylko że w mniejszej ilości. No i dochodzi afera Prism, gdzie nawet iphony były inwigilowane.
  • Odpowiedz
  • 0
@placebo_ @BreathDeath

Chociaż myślałem, że rozmawiamy o prywatności. Tutaj Apple jest lepsze, chociażby w momencie ostatniej afery ze szpiegowaniem za pomocą serwera webrtc w androidzie.

Jak dla mnie kluczową różnicą pomiędzy Google i Apple jest to, że Google pozwala na samodzielną weryfikację ich twierdzeń o prywatności, udostępniając kod źródłowy Androida (AOSP), Chromium (otwartego "rdzenia" przeglądarki Chrome przeglądarki), a Apple - nie. I dla mnie jest to czynnikiem dyskwalifikującym Apple (jak
  • Odpowiedz
@mp107: Co z tego, że masz aosp czy chromium skoro nie wiesz co się dzieje na serwerach Google i jakie dane są wysyłane do Google z zamkniętych komponentów w androidzie? Apple też ma dużo open source, chociażby Safari jest oparte na chromium. Poza tym w telefonach nie masz aosp, nawet w pixelach.

Ale załóżmy, że wszystko jest zamknięte. Google zarabia na profilowaniu ludzi i serwowaniu im reklam, Apple na sprzęcie.
  • Odpowiedz