Wpis z mikrobloga

#nixos #nix no bez kitu, ale widzę że ten tag na wykopie to nekromancja. Ale może ktoś z #linux testował, używa intensywniej.
Kusi mnie potestować najnowszy 25.05 choćby na qemu z kvm. Koncept mi się z grubsza podoba, ale nie było póki co okazji się dłużej pobawić. W planach kiedyś miałem też sobie zbadać Void-a który ma też super patent, z musli ;) chyba Chimera też miała coś podobnego.

• 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Oo-oO: Ja używam, ale nie bardzo mocno. To znaczy napisałem config, używam home managera, robię update-y do najnowszych wersji i trzymam prywatne rzeczy na nixosie.

Ale jednak większość czasu spędzam na Mac OS-ie (praca) i na Windowsie / Steam OS-ie (gry).

Jak będę miał więcej czasu to może zmigruję to wszystko flakes.
  • Odpowiedz
@Oo-oO: jak korzystasz z niestandardowych aplikacji ktore dostarczane sa w linkowanych binarkach to bywa upierdliwe (a przynajmniej ciezko mi sie do workflow przyzwyczaic). Na plus na pewno rollback w przypadku sfailowanego updateu i mozliwosc tymczasowego doinstalowania aplikacji. I devenv shell - jak sie programuje.
  • Odpowiedz
  • 0
@occulkot: masz na myśli appimage? Wydawało mi się że właśnie możliwość instalacji równolegle N wersji libc pozwala obejść ten problem (gdy ktoś został ze starym OSem a nowsza appka skompilowana jest dla np 2.41)
  • Odpowiedz
@Oo-oO: Uruchomienie jakiejkolwiek binarki sciagnietej z netu powoduje ponizszy blad. Appimage i flatpaki dzialaja dobrze ;), problemem sa rzeczy skompilowane na "uniwersalnego linuxa". Da sie to odpalic ale trzeba troche pokombinowac.
Could not start dynamically linked executable: ./Amp Locker Standalone
NixOS cannot run dynamically linked executables intended for generic
linux environments out of the box. For more information, see:
https://nix.dev/permalink/stub-ld
  • Odpowiedz