Wpis z mikrobloga

Serio procesory amda są u nas tak niepopularne?
To że znajomi i rodzina, często komputerowcy z nawet kilkudziesięcioletnim stażem, wywalają gały jak widzą amdy i walą jakieś komentarze typu "a coś ty kupił? przecież to nie intel" to biorę poprawkę, że to mała próba i mogę żyć w bańce.

Ale że w dużych sklepach często nie ogarniają co to jest to mnie dziwi. I to nie mówię o jakiś budach z lapkami, tylko o miejscach wielkopowierzchniowych z ogromną ilością sprzętu komputerowego. I w takich miejscach pracownicy często o ile z samym amdem raczej problemów nie mają, to na przykład jak mówię ryzen to już się zaczynają schody - "amda i ryzen pan chce czy co?", "to mam panu dwa procesory przynieść?", "ale jakie to ryzen?".

Raz mi chłop właśnie tak zapytał jakie to ryzen, ja zmieszany mówię, że marki amda, normalne, zwykle a on dalej - "ale to nie ma". Ja zdziwiony mówię, przecież widzę że jest. No i chłop mi przynosi za chwilę kilka procesorów amda, intela, cyraxa i mówi wybierz pan sobie. Wybrałem, zapłaciłem chyba z 1700 zł za tego amda ryzena, więc chyba powinien pracownik ogarniać chociaż nazewnictwo procesorów.

#procesory #komputery #pdk
  • 1
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Serio procesory amda są u nas tak niepopularne?

@nobon: 99.5% sprzedaży w @X-PC od ładnych kilku lat. Wiadomo, że niektórzy są przyzwyczajeni do intela od parunastu lat i ciężko ich przestawić, ale to już pozostało właśnie max 0.5% takich osób. Zwykle to te wymieniające sprzęt do 6-8-10 lat.

#
  • Odpowiedz