Wpis z mikrobloga

Moi drodzy, byłem wczoraj na plaży na Wyspie Sobieszewskiej, gdzie około godziny 19 nad głowami ludzi przeleciał ultralekki samolot, lecąc wzdłuż plaży. Mówiąc, że nad głowami, nie przesadzam - wysokość była rzędu 10-20 metrów nad ziemią. Kiedy zobaczyłem go zbliżającego się, byłem przekonany, że podchodzi do awaryjnego lądowania. Ale najwyraźniej była to jedynie popisówa i szukanie adrenaliny.

Z tego co wiem, minimalna wysokość lotu VFR nie powinna być niższa niż 500ft, czyli około 150 metrów nad ziemią poza miastem. Wydaje mi się, że jego zachowanie było skrajnie głupie i w razie czego łatwo było o naprawdę przykry wypadek, bo mimo wieczornej godziny wcale nie było mało ludzi na plaży.

A teraz niespodzianka. Ten lot był widoczny na FlightRadarze: https://www.flightradar24.com/2025-06-15/16:56/1x/SPSYBC/3ad020b0
Zapis pokazuje, że chwilę wcześniej odwalał podobne rzeczy przy moście w Tczewie, nad ekspresówką a później dalej nad plażą aż do Sopotu. Maszyna zarejestrowana jako SP-SYBC.

Aż się zastanawiam czy ULC ma coś w rodzaju "stop agresji drogowej"? Bo jak zazwyczaj mam dystans kiedy ludzie odwalają coś głupiego, to tu mnie świerzbi, żeby podpie*dolić. :D

#lotnictwo #trojmiasto
selenita66 - Moi drodzy, byłem wczoraj na plaży na Wyspie Sobieszewskiej, gdzie około...

źródło: spsybc

Pobierz
  • 70
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@selenita66: Bardzo podobny samolot przelatywał tak samo nisko nad naszymi głowami parę dni temu w Rowach, ale nawet nie pomyślałam że można to gdzieś zgłosić.
  • Odpowiedz
@stiepanov: Ty widzę też nie zrozumiałeś, wykopowy circlejerk znowu o-----a się w tematach o których nie ma pojęcia. Latał nisko, bo mu wolno i tyle musisz wiedzieć.
  • Odpowiedz
@Qiller: Nie będzie cofnięcia licencji, bo na takich samolotach lata się na świadectwie, poza tym nie zrobił nic nielegalnego, poza tym na radarze pierwotnym nie będzie widoczny. Poza tym, co tu widzisz to dane z ADSB a nie Transpondera. Co tu nieoficjalnego widzisz?
  • Odpowiedz
czy ULC ma coś w rodzaju "stop agresji drogowej"?

@selenita66: Licencji pewnie nie straci, chyba, że masz nagranie. Ale wezwać go mogą na dywanik, żeby ogarnął łeb.
  • Odpowiedz
Latał nisko, bo mu wolno i tyle musisz wiedzieć.

@wwkbt: No pewnie xD A dronem, który waży 950g już nie możesz, musisz latać min. 30m od ludzi i to jeszcze w trybie niskiej prędkości (w tempie chodu) bo inaczej za to grozi 8000zł kary administracyjnej (taki mandat urzędowy) xDDD A samoloty kilkuset kilogramowe, paralotnie z silnikami ponad 100kg, mogą sobie latać obok Twojej głowy BO TAK WOLNO xD
  • Odpowiedz
@wwkbt: To samo chciałem napisać bo p------------e kierowców to już wykopkowa norma i wrażenia nie robi ale p------------e samolotów to jednak dla mnie nowość ;D
  • Odpowiedz
@selenita66: widzę ze odpowiedników mistrzów suchej prostej, przyklejonych do lewego pasa oraz „szybko ale bezpiecznie” nie brakuje nawet w powietrzu. A chciałem licencję robic, żeby odpocząć od zjebow na drodze, eh ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz