Wpis z mikrobloga

Zastanawiam się czemu wyborcy Nawrockiego tak bardzo są przeciwni referendum rozdziału Polski A (która chce być w UE „pod butem niemieckim”) od Polski B (tej „suwerennej” - tak suwerennej jak Białoruś).

Czemu tak bardzo chcecie nas lewaków trzymać przy sobie, niech każdy idzie w swoją stronę, Polska A zostaje w UE, Polska B wychodzi z UE. Podziałów między nami już nic nie zasypie, naród jest niemalże idealnie podzielony na pół.

Niektórzy pisali tu że separatyzm to działanie dla ruskich - ale czego Wy się boicie, przecież Putin nic Wam złego nie zrobi, przecież to UE jest największym waszym wrogiem ( ͡ ͜ʖ ͡)

#polityka #wybory
  • 56
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@PogromcaPatusow: Bo ja musze Tych Polaków utrzymywać. Muszę dopłacać z podatków do górnictwa i rolnictwa. Jedna część pracujących ludzi utrzymuje drugą część pracujących ludzi, którzy nie dokładają do systemu tylko biorą od lat.

I ja bym chciał też mieć coś do powiedzenia
  • Odpowiedz
@gandalf_rzulty: Bo nie po to się wygrywa wybory w całej Polsce żeby potem oddawać pół. W drugą stronę nigdy nie widziałem takiego "przegraliśmy, to teraz dzielimy kraj na pół, na województwa czy tam powiaty i tam będziemy rządzić, a rządzić muszę, bo się uduszę".
  • Odpowiedz
@Ignacy_Patzer druga strona może srać za obora i upijać się dzień w dzień, mam ja i reszta 49% ich los głęboko w dupie. Czy rozumiesz że ja nie każe tym 51% wypieprzać do rosji? Po prostu podzielmy się i tyle, zobaczymy kto miał rację.
  • Odpowiedz
@depresyjnydziad: dzielić kraj na Pół na linii wisly I koniec gadki. Jak tu żyć w kraju w ciągłej obawie ze za chwilę znowu będzie pis i jeszcze bardziej się rozkręci? Albo jak długofalowo planować jak za 10/15 lat moze nas w Unii nie być? Tak sie nie da żyć. Kraj powinien mieć stabilny kierunek, dlatego trzeba oddzielić wschód i zachód od siebie. Cala warszawa dla zachodu, cały Kraków dla wschodu
  • Odpowiedz
@gandalf_rzulty: A ja mieszkam od urodzenia w mieście wojewódzkim (przodkowie od czasów carskich tu siedzieli), stanowię część mniejszości konserwatywnej w tej umownej Polsce "A", wojewódzkiej czy jak tam to nazwać i nieszczególnie mam ochotę się oddzielać nową granicą państową od swoich rodaków i krewnych z prowincji, Polski "B" czy wschodu tylko dlatego, że się komuś wynik wyborów nie spodobał.
  • Odpowiedz
@Ignacy_Patzer ale ty nie rozumiesz że Polska już jest podzielona tak tylko nieoficjalnie. W razie ataku prowokacji jakiejś ze strony ruskich mamy na ten moment obstrukcję, połowa Polaków powie że nie reagować i nie denerwować pana putina a druga połowa będzie chciała aktywować NATO. To wszystko wisi na włosku prawdziwej wojny domowej i tego chcę uniknąć, jesteśmy podzieleni i nic tego nie zmieni.
  • Odpowiedz
@gandalf_rzulty: Przecież w przypadku faktycznej wojny prędzej ludzie ze wschodu i z prowincji się zgłoszą do jednostek wojskowych, a z miast i zachodu do samochodów wyjeżdżać póki się da. Poza tym ta narracja "PiS wspiera Rosję" jest wręcz śmieszna jak ktoś pamięta co było dalej niż kilka lat temu (i jak PiS zbierał baty od salonu za rusofobię). Zresztą same wyniki wyborów wśród żołnierzy generalnie są mocniej przechylone w prawo
  • Odpowiedz
@Ignacy_Patzer no i ciekaw jestem kto tych ludzi ze wschodu uzbroi, zamierzają odpierać ataki rakiet widłami, kombajnami?

A co do „antyrosyjskiego” PiSu, ja nie mówię że oni są prorosyjscy świadomie, są prorosyjscy nieświadomie. Oddalając nas od UE przybliżają nas do ruskich, nie ma nic pomiędzy tu wybór jest jasny, albo idziemy na Zachód albo na Wschód. 3 lata to jest do c---a wałkowane. Albo wspieramy Ukrainę albo wspieramy Putina.

Jedyne co
  • Odpowiedz
@gandalf_rzulty:
Kto ich uzbroi? Państwo ich uzbroi, przecież od tego są te wszystkie fabryki, magazyny i WOTy żeby jakieś zapasy na zagospodarowanie rekruta były.

Czyli albo przyjmujemy wszystko co idzie z zachodu, albo zje nas Putin? Taki sobie wybór i nie dziwię się, że część ludzi nie przyjmie takiego szantażu.

Czy będzie pogrzeb prospołecznego PiSu to się przekonamy. Ja liczę, że jednak nie. Większości ludzi wystarczy tego liberalizmu posmakować przez
  • Odpowiedz
@gandalf_rzulty: Antypolskie są twoje wypowiedzi, a nie Unia. Czesz dzielić Polskę bo jakaś partia przegrała. Mamy demokrację i to normalne, że rządzi większość. Nie po to Polacy za komuny, czy ostatnio KOD walczyli o demokrację, żeby teraz na nią pluć.

Twoje urojenia trzeba leczyć, PIS rządził łącznie 10 lat przez ostatnie 20 i nie oddalił Polski od UE i nie przybliżył do Rosji nawet o milimetr. Postawił mur na granicy
  • Odpowiedz
Twoje urojenia trzeba leczyć, PIS rządził łącznie 10 lat przez ostatnie 20 i nie oddalił Polski od UE i nie przybliżył do Rosji nawet o milimetr. Postawił mur na granicy z dzikusami, którego KO nie chciało, masz z TVNu:

@Luciferrrro: oczywiście ze oddalił, pis jest gowno wart na arenie międzynarodowej.
  • Odpowiedz
Kto ich uzbroi? Państwo ich uzbroi, przecież od tego są te wszystkie fabryki, magazyny i WOTy żeby jakieś zapasy na zagospodarowanie rekruta były.

@Ignacy_Patzer: A skąd państwo ma na to pieniążki? Jesteś pewny, że Polska B ma takie dochody? :))

Czyli albo przyjmujemy wszystko co idzie z zachodu, albo zje nas Putin? Taki sobie wybór i nie dziwię się, że część ludzi nie przyjmie takiego
  • Odpowiedz
PIS rządził łącznie 10 lat przez ostatnie 20 i nie oddalił Polski od UE i nie przybliżył do Rosji nawet o milimetr.

@Luciferrrro: tego antyrosyjskiego PiSu już nie ma, ostatnie co broni przed tym jest Kaczor. Nawrocki poszedł do Memcena i złożył mu hołd, napluł na wszystkie te pronatowskie i prospołeczne wartości jakie były w PiS.

Postawił mur na granicy z dzikusami, którego KO nie chciało, masz z TVNu:

No
  • Odpowiedz
@Ignacy_Patzer: no przecież jak byk masz na mapce, że wschód Polski jest jakieś średnio 10-20% w plecy od zachodu XD

Jakby nie neguje, że to zasługa zaborów niemieckich, ale właśnie - wschód zamiast gonić zachód, aspirować do czegoś lepszego to właśnie się obrażaja i wyzywają od mieszczuchów wykształciuchów, p------ą kocopoły jak bolszewicy, że to sierpem i młotem trzeba rządzić a nie mózgiem XD
  • Odpowiedz
@gandalf_rzulty: No te 10-20% to nie jest tragedia, na czołgi starczy, do tego cała polityka od początku III RP nieszczególnie te wschodnie regiony i prowincję wspierała, raczej się rozwój opierał na pompowaniu kilku głównych aglomeracji, do tego patrząc województwo do województwa to różnie bywa. PiSowska Małopolska bogatsza od KOwskiego War-Maz, Łódzkie bogatsze od Kuj-Pom, Zachodnio Pomorskie i Lubuskie tak sobie mimo bliskości Niemiec, Opolskie odstaje itd.
  • Odpowiedz