Wpis z mikrobloga

Zawsze jak pojawia się temat poronionych pomysłów UE np. ETS2 to pojawiają się oświeceni wykopki twierdzący "nie do takiej UE wchodziliśmy". Na początku UE była zupełnie inna.
Bynajmniej!
Od początku taka była, po prostu dużo wydano na propagandę. Mam taką paskudną cechę charakteru, że jak coś reklamuje mi się wyłącznie w superlatywach to zaczynam węszyć spisek i szukać haczyka. Dobrze sobie zapamiętałam, że gdy Polska wchodziła do UE to wszelkie informacje w podręcznikach na ten temat były wyłącznie superlatywami. Wejście do UE nie miało żadnych wad. I już wtedy ja tego nie kupowałam, było to dla mnie zbyt przesłodzone i pachniało tanią (nie w kosztach) propagandą. Miałam burzliwe dyskusje z jedną nauczycielką na ten temat.

Zapoznajcie się z jednym z ojców Unii Europejskiej Altierio Spinelli.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Altiero_Spinelli

Poszukajcie więcej informacji na ten temat poza artykułem na wiki. Od samego początku Unia Europejska była komunistyczną ideą zjednoczenia Państw dążącą do likwidacji własności prywatnej.

"Łatwiej jest oszukać ludzi niż przekonać ich, że zostali oszukani" Mark Twain.

Nic dziwnego. Nie każdy nawet wie, że państwa członkowskie wpłacają składki do UE, nie każdy wie, że UE wymaga nakładania pewnych podatków. Za to każdy widzi ile "Unia daje", każdy widzi, że byle droga czy stodoła jeśli została dofinansowana ze środków UE to musi być oznaczona tablicą przypominającą jak wspaniałomyślna i hojna jest UE.

#ue #propaganda #ets #kiedystobylo
  • 1
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach