@Czoso: bo skala problemu jest o wiele mniejsza i wynik można skorygować poprzez ponowne przeliczenie głosów. Na 32 000 lokali, jest spora szansa, że ktoś się pomyli, ale nie wpływa ona znacząco na finalne wyniki. Czy trzeba to wyjaśniać? Tak. Czy coś to zmieni? Raczej nie.
@Defined: Ale nieważne jaka jest skala, mi też trudno uwierzyć, że na te kilka osób nikt nie zauważył, trudno myśleć, że to przypadek w którąkolwiek stronę by nie była taka „pomyłka”, to serio jest jak pomylenie „tak” z „nie”. No ale może ja mam za dużą wiarę w ludzi ¯\(ツ)/¯
Nie. Tam siedzi kilka osób i to powinno być sprawdzone 7 razy przed wysłaniem.
@Czoso: Jest sprawdzane kilka razy ale i tak czasem błąd się wkradnie na którymś z etapów. Natomiast wciąż to pomijalna skala w Polsce i zasadniczo nic nie zmienia, znacznie więcej błędów jest w USA, bo mają problemy systemowe z liczeniem.
@Vade: Możliwa jest pomyłka przy wpisywaniu do protokołu, ale patrząc na pdf z pierwszej tury - jest on wypełniany elektronicznie, drukowany i dopiero podpisywany ręcznie, więc prawdopodobnie na papierowym będzie to samo co w systemie. Nie wiem, czy zachowały się jakieś notatki z komisji, czy konieczne będzie przeliczenie kart, w każdym razie prawie na pewno w komisji byli członkowie zgłoszeni przez komitet Trzaskowskiego. Teoretycznie każdy powinien trzy razy przejrzeć protokół
@Czoso: Korwin i wyborcy Korwina już nie raz zamieszczali zdjęcia że głosowali na niego a na listach w obwodowych komisjach Korwin: 0 głosów, sąd miał to w doopsku, wały lecą od bardzo dawna, tylko kamery rozwiązałyby ten problem a tak komisje mogą robić co im się żywnie podoba
@Czoso: Przecież możesz się zgłosić do komisji i liczyć głosy jeśli Ci się nie podoba stan obecny to coś z tym zrób, a nie jęczysz jak Polka na erazmusie.
@Vade: nie wiem jak to teraz wygląda, ale wydaje mi się, że do systemu dane wpisuje tylko przewodniczący komisji, ewentualnie on + zastępca, więc reszta komisji tego nie nadzoruje
@Mufann: nie byłam nigdy w komisji i założyłam, że jest tak jak kolega @djtartini1 powiedział, ale jeśli tylko jedna osoba wpisuje to daje pole zarówno do nadużyć jak i do błędów. Myślę po prostu, że warto takie rzeczy weryfikować, w obie strony.
powiedział, ale jeśli tylko jedna osoba wpisuje to daje pole zarówno do nadużyć jak i do błędów. Myślę po prostu, że warto takie rzeczy weryfikować, w obie strony.
@Vade: @Mufann Pod papierową kopią podpisują się wszyscy. Przewodniczący i zastępca do systemu sam nic nie wpisuje. Wpisywane jest elektronicznie w urzędzie na podstawie kopii papierowej.
Jak w firmach, gdy pojawi sie błąd trzeba wprowadzić procedure by upewnić sie ze taki błąd sie nie powtórzy, ale wybory na prezydenta kraju nie są tak istotne żeby naprawiać jakieś nic nie znaczące błędy ( ͡°ʖ̯͡°)
@Vade O stary, byłem 3 razy w komisjach, nie wierzę że w tak prostych do liczenia wyborach można się aż tak pomylić. Min. 7 osób to sprawdza jednocześnie.
@Czoso: inżynier i takie rzeczy jak ty piszesz to jest jakiś promil ludzi w tym zawodzie z gigantycznym doświadczeniem, większość to robi za 6k brutto na złomowisku, albo jako kontrola jakości w byle kołchozie
W wieku 30 lat odkryłem dwie rzeczy. Tostami nie najesz się choćbyś zjadł 6-7, krokietami również. Jem już chyba 5 krokieta i czuję, że muszę coś zjeść innego, żeby się najeść ( ͡°͜ʖ͡°)
@Czoso: Jest sprawdzane kilka razy ale i tak czasem błąd się wkradnie na którymś z etapów. Natomiast wciąż to pomijalna skala w Polsce i zasadniczo nic nie zmienia, znacznie więcej błędów jest w USA, bo mają problemy systemowe z liczeniem.
źródło: 4dcb354998225ccfd0e537746019d8af,0,0,0,0
Pobierz@Vade: @Mufann Pod papierową kopią podpisują się wszyscy. Przewodniczący i zastępca do systemu sam nic nie wpisuje. Wpisywane jest elektronicznie w urzędzie na podstawie kopii papierowej.