Wpis z mikrobloga

• 2
@dumblecunt: no jest nieidealne urodzisz się masz polski paszport wyjezdzasz do stanów w wieku 3 lat i głosujesz w wieku 80 w Stanach, nie będąc w Polsce od ponad 70 lat serio to jest okej według ciebie? Rozumiem w trakcie podróży wyjazdów itp ale nie w trakcie emigracji na lata
  • Odpowiedz
no jest nieidealne urodzisz się masz polski paszport wyjezdzasz do stanów w wieku 3 lat i głosujesz w wieku 80 w Stanach, nie będąc w Polsce od ponad 70 lat serio to jest okej według ciebie? Rozumiem w trakcie podróży wyjazdów itp ale nie w trakcie emigracji na lata

@czosnek1211: No i właśnie tu jest problem, bo taki tylko wie o Polsce nic albo to co powielają w mediach.

Jak
  • Odpowiedz
@czosnek1211: @gorzki99 to trochę we mnie ale i tak się zapytam. A jak sie będzie miał taki emigrant co siedzi gdzieś tam za granicą 10 -15 lat, ale odwiedza Polskę, ma rodzinę wciąż. Inwestuje np w tej Polsce, ma nieruchomości. Zamierza może kiedyś wrócić. I on np w takich zmianach konstytucji będzie miał zabrane prawo. Ale zostawicie/zostawimy utrzymankom mopsu, notorycznym łamacza prawa, menelom spod sklepu itd itp :) dziwne
  • Odpowiedz
  • 0
@JonaszSynGrazyny: jak dla mnie tylko osoby płacące podatki w Polsce powinny mieć prawo głosować, wprowadziłbym też górny limit 80 lat. Jak ktoś płaci jakiekolwiek podatki w polsce także te od nieruchomości powinien mieć prawo głosowania.
  • Odpowiedz
@Mein_Kraft: a jeśli ktoś odprowadza podatek od nieruchomości w Polsce, ale mieszka za granicą? A co z bezrobotnymi Polakami na zasiłku (wiem, że zasiłki są opodatkowane ale to Państwo daje i zabiera)?

@antykwa: co to znaczy tymczasowo? Dla niektórego tymczasowo to będzie 5 lat, dla drugiego 2 tygodnie.
  • Odpowiedz
@czosnek1211: bo do zmiany konstytucji potrzeba naprawdę dużej siły politycznej, a nie jednego krzykacza na wykopie, właśnie dlatego. Konstytucja RP przestarzała? Lol, czytałeś ja w ogóle? Czytałeś jakieś inne konstytucje?

Ale ok, załóżmy że wierzę w twoją dobrą wolę. Dawaj brzmienie tego przepisu, który byś chciał z prawem do głosowania. Tylko nie zapomnij precyzyjnie wskazać kryteriów, żeby o każdym możliwym przypadku dało się powiedzieć czy może czy nie może głosować.
  • Odpowiedz
@antykwa: @dumblecunt dla mnie z tym tymczasowo, na stałe wciąż powstaje jedna bardzo dyskusyjna kwestia. Możesz być zerem, pasożytem i szkodnikiem ale siedzisz na miejscu jesteś lepszy niż ten za miedzą. Już nie chce mi się nawet wchodzić w jakieś historyczne tematy, że emigracja jednak miała znaczenie dla Polski. Po prostu brzmi dla mnie dziwnie, że ktoś jest lepszy bo jest na miejscu.
  • Odpowiedz
@dumblecunt: po pobycie 10 lat poza granicami prawo głosowania powinno być zawieszone. Jeśli ktoś żyje sobie Chicago to dlaczego ma urządzać życie tym mieszkającym w Polsce?
  • Odpowiedz