@dumblecunt: no jest nieidealne urodzisz się masz polski paszport wyjezdzasz do stanów w wieku 3 lat i głosujesz w wieku 80 w Stanach, nie będąc w Polsce od ponad 70 lat serio to jest okej według ciebie? Rozumiem w trakcie podróży wyjazdów itp ale nie w trakcie emigracji na lata
@czosnek1211: zamiast marudzić, że nie powinni mieć prawa, walcz o zmianę tego prawa, jeśli tak uważasz. To wynika wprost z konstytucji RP, ale konstytucja też jest zmienialna.
@Kj5s6f2dk7s54o: to zmień Konstytucję walcz o jej zmianę, widzisz dlaczego twoja rada jest bez sensu? myślisz że dlaczego od tylu lat nikt jej nie tknął mimo że jest potwornie przestarzała?
no jest nieidealne urodzisz się masz polski paszport wyjezdzasz do stanów w wieku 3 lat i głosujesz w wieku 80 w Stanach, nie będąc w Polsce od ponad 70 lat serio to jest okej według ciebie? Rozumiem w trakcie podróży wyjazdów itp ale nie w trakcie emigracji na lata
@czosnek1211: No i właśnie tu jest problem, bo taki tylko wie o Polsce nic albo to co powielają w mediach.
@czosnek1211: @gorzki99 to trochę we mnie ale i tak się zapytam. A jak sie będzie miał taki emigrant co siedzi gdzieś tam za granicą 10 -15 lat, ale odwiedza Polskę, ma rodzinę wciąż. Inwestuje np w tej Polsce, ma nieruchomości. Zamierza może kiedyś wrócić. I on np w takich zmianach konstytucji będzie miał zabrane prawo. Ale zostawicie/zostawimy utrzymankom mopsu, notorycznym łamacza prawa, menelom spod sklepu itd itp :) dziwne
@JonaszSynGrazyny: jak dla mnie tylko osoby płacące podatki w Polsce powinny mieć prawo głosować, wprowadziłbym też górny limit 80 lat. Jak ktoś płaci jakiekolwiek podatki w polsce także te od nieruchomości powinien mieć prawo głosowania.
@Mein_Kraft: a jeśli ktoś odprowadza podatek od nieruchomości w Polsce, ale mieszka za granicą? A co z bezrobotnymi Polakami na zasiłku (wiem, że zasiłki są opodatkowane ale to Państwo daje i zabiera)?
@antykwa: co to znaczy tymczasowo? Dla niektórego tymczasowo to będzie 5 lat, dla drugiego 2 tygodnie.
@czosnek1211: bo do zmiany konstytucji potrzeba naprawdę dużej siły politycznej, a nie jednego krzykacza na wykopie, właśnie dlatego. Konstytucja RP przestarzała? Lol, czytałeś ja w ogóle? Czytałeś jakieś inne konstytucje?
Ale ok, załóżmy że wierzę w twoją dobrą wolę. Dawaj brzmienie tego przepisu, który byś chciał z prawem do głosowania. Tylko nie zapomnij precyzyjnie wskazać kryteriów, żeby o każdym możliwym przypadku dało się powiedzieć czy może czy nie może głosować.
@antykwa: @dumblecunt dla mnie z tym tymczasowo, na stałe wciąż powstaje jedna bardzo dyskusyjna kwestia. Możesz być zerem, pasożytem i szkodnikiem ale siedzisz na miejscu jesteś lepszy niż ten za miedzą. Już nie chce mi się nawet wchodzić w jakieś historyczne tematy, że emigracja jednak miała znaczenie dla Polski. Po prostu brzmi dla mnie dziwnie, że ktoś jest lepszy bo jest na miejscu.
@dumblecunt: po pobycie 10 lat poza granicami prawo głosowania powinno być zawieszone. Jeśli ktoś żyje sobie Chicago to dlaczego ma urządzać życie tym mieszkającym w Polsce?
Zadaj jeszcze raz - tym razem poprawnie.
@czosnek1211: Prosze:
Czy polacy mieszkajacy na stale za granica powinni miec prawo
@czosnek1211: No i właśnie tu jest problem, bo taki tylko wie o Polsce nic albo to co powielają w mediach.
Jak
@antykwa: co to znaczy tymczasowo? Dla niektórego tymczasowo to będzie 5 lat, dla drugiego 2 tygodnie.
Ale ok, załóżmy że wierzę w twoją dobrą wolę. Dawaj brzmienie tego przepisu, który byś chciał z prawem do głosowania. Tylko nie zapomnij precyzyjnie wskazać kryteriów, żeby o każdym możliwym przypadku dało się powiedzieć czy może czy nie może głosować.
@JonaszSynGrazyny: Po to sa dyskusje zeby pytac.
Wiem ze to nieladnie ale odpowiem pytaniem na