Wpis z mikrobloga

• 1
@bobsley33 Podziwiam zdobycze chirugii plastycznej i endokrynologii. Ciekawi mnie jednak plastyka szyi. Czy to możliwe by transwestyta miał głos bardziej kobiecy? Przekonałem się, że psychika owszem funkcjonuje na tych falach, ale bez tego specyficznego tonu i harmonicznych jednak dla mnie trudne do zrozumienia popędowego...
  • Odpowiedz
@KenCzi

Dla jak największego bezpieczeństwa pacjentek feminizacja głosu wykonywana jest tzw. metodą Wendlera, ze względu na najmniejszą inwazyjność podczas operacji głośni. Operacja polega na zmniejszeniu masy fałdów głosowych poprzez odparowanie ich za pomocą lasera CO2 w 1/3 przedniej krtani. Następnie tzw. „skrwawieniu obszaru”. Najtrudniejszym technicznie elementem operacji jest precyzyjne założenie dwóch szwów. Prawidłowe wykonanie feminizacji głosu wymaga doświadczenia i ogromnej precyzji przy zakładaniu szwów, ze względu na ryzyko nadmiernego bliznowacenia i
  • Odpowiedz
  • 1
@InnyWymiar90 Dzięki, ciekawe jednak jaką metodą ocenia się stopień skrawania a wyjściowy ton głos? Znam warianty plastyki przy porażeniu nerwu krtaniowego wstecznego, ale to jest jeszcze bardziej zagadkowe...
  • Odpowiedz
@KenCzi są osoby trans, które nie potrzebują chirurga, są też ćwiczenia na podniesienie tonu głosu, a co do oceny wyjściowego tonu, myślę że lekarz prowadzący podchodzi indywidualnie do każdego pacjenta inaczej
  • Odpowiedz
  • 0
@InnyWymiar90 Widzę, że się znasz. Nie wiesz może jak terapia estriolem to zmienia? Zawsze, czy to androgeny czy estro to pogrubienie czy ścieńczenie mięśni aparatu mowy występuje. Zmienia się głos w jakimś stopniu pod wpływem HTZ?
  • Odpowiedz
  • 0
@InnyWymiar90 Przed pokwitaniem (wczesna adolescencja). To fakt, ale wtedy na krań nie zadziałał jeszcze teść. Nurtuje jak to wygląda ex post i ile można zdziałać po zmianach mięśni krtani. Ciekawa jest też tematyka diagnostyki psychiatrycznej przed tym faktem (w celu lepszej tranzycji).
  • Odpowiedz
  • 1
@InnyWymiar90 Osobiście lubię swoje pracowite jąderka, ale nie powiem że całe zagadnienie jest w c--j ciekawe pod kątem fizjologii (A książek na ten tamat w j
polskim mało lub brak) Bardzo dziękuję za ciekawe informacje, poznałem tylko jedną trans-kobietę bez operacji i jedną cis po rozległej plastyce różnych części ciała i wiele kwestii takich modyfiakcji jest dla mnie ciągle tajemnicze.
  • Odpowiedz