Wpis z mikrobloga

#elektryka #pytaniedoeksperta #tauron

Mirki taka sprawa
Planuję remont na mieszkaniu w bloku sprzed 25 lat. Okazuje się jednak że w bloku nie było takiej ogólnej modernizacji instalacji elektrycznej i zmiany z zasilania jednofazowego na trójfazowe dla wszystkich. To nie znaczy że nikt w bloku nie ma takiej instalacji trójfazowej, ale z tego co popytałem po sąsiadach każdy kto takową ma zlecił jej poprowadzenie podczas budowy bloku i zrobił to na własny koszt. Tak się składa że na stronie gdzie jest moje mieszkanie jest jedno mieszkanie które ma pociągnięte instalację trójfazową, do której w teorii można się podpiąć. I teraz pytanie. Czy tauron który jest dostawcą zgodziłby się na takie rozwiązanie podpięcia się do tej istniejącej już instalacji sąsiada (oczywiście za zgodą samego sąsiada i spoldzielni) czy raczej no nie ma formalnie prawnie takiej możliwości?
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@PuhuSS: a liczniki macie nadal w mieszkaniach? jak tak to można myśleć, najlepiej zapytać jakiegoś elektryka pracującego w tauronie, czasem mają większe możliwości niż by wyglądało z przepisów
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@darek-jg liczniki są już klatkach schodowych. Właśnie to jest najdziwniejsze w tym wszystkim że wszystko jest w miarę nowe oprócz tego że nie ma poprowadzonego pionu pod trojfaze dla wszystkich. I teraz gdybym ja sam chciał swoją własną taka pociągnąć to musiałbym z samego dołu z piwnic ciągnąć instalacje od przyłącza budynku
  • Odpowiedz
@PuhuSS: no jak liczniki na dole to lipa, trzeba nową instalację robić bo jak się niby miałbyś podpiąć do instalacji za licznikiem sąsiada? U mnie jak robili remont klatki to pociągnęli nowe instalacje do wszystkich mieszkań nawet jak ktoś miał jedna fazę to kabel 5 żyłowy a także kablówkę i skrętkę do internetu i to jest fajne bo masz możliwość zmiany
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@rybeczka znaczy właśnie chciałem pominąć takie kwestie żeby skupic się tylko na tym jak sam tauron na to spojrzy i czy z ich perspektywy jest to do zrobienia. A odpowiadając na Twoje pytania to przewód jest chyba "dziesiątka" jak mi to elektryk powiedział więc technicznie by nas puściło a sam sąsiad dowiedział się właśnie dziś że coś takiego ma bo nie on to robił tylko kupił mieszkanie od kogoś kto zatroszczył
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@darek-jg licznik jest na klatce ale tu przy mieszkaniu Na tym samym poziomie. Ja od tej strony technicznej prawie że nie ogarniam tematu, powtarzam to co mi elektryk powiedział który widzi od tej technicznej strony możliwość do zrobienia takiego podpiecia. Mi chodzi o możliwości od strony formalnej tj z Tauronem
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@wypokowy_expert liczniki są w szafkach przy pionach tak jak mówisz, tylko w tym całym zagadnieniu chodzi o to że ta instalacja należy do sąsiada i jak tauron by podszedł do tego rozwiązania podpiecia się przeze mnie do jego instalacji i jak to formalnie rozegrać bo technicznie już wiem
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@sberatel dobra myśl a takiego elektryka to jak szukać?

Edit:
Sory nie doczytałem że napisałeś "ze spółdzielni" xD no skoro ze spółdzielni to w spółdzielni szukać xD
  • Odpowiedz
chodzi o to że ta instalacja należy do sąsiada

@PuhuSS: z tego co mi wiadomo to raczej niemożliwe, szafki licznikowe to własność spółdzielni, tak samo jak piony. Nawet jak sąsiad za wszystko zapłacił to nadal to jest część wspólna i wszystko co tam zamontowali przeszło na własność spółdzielni.
Pierwsze co to idź do spółdzielni i się zapytaj czy w ogóle jest jeszcze jakaś rezerwa na pionie, bo może być tak
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@wypokowy_expert nie wiem jak to jest prawnie rozwiązane, ale jak byłem popytać po sąsiadach to mówili że ta instalacja trojfazowa do ich mieszkań była zrobiona przy budowie bloku na zasadzie że ci mieszkańcy sami z własnej kieszeni zapłacili żeby te instalacje byly pociągnięte do ich mieszkan. Natomiast może byc tak jak mówisz że oni zapłacili ale jakby należy to do spółdzielni przy czym w spółdzielni mi mówili że jakbym chciał coś
  • Odpowiedz
@PuhuSS idź do spółdzielni i zapytaj czy główne przyłącze przedlicznikowe jest 3 fazowe. Jeśli tak to zgłaszasz wniosek o zwiększenie przydziału mocy i wymieniasz przewód od licznika do skrzynki w mieszkaniu. Tauron zakłada licznik i temat z głowy. Oczywiście musisz pewnie pokonać korytarz ja raz taka instalacje robiłem.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@rybeczka glowne przyłącze czyli jakby to calego budynku? Jeśli o to pytasz to tak - jest trojfazowe. Właściwie na ten moment proponowanym mi przez spółdzielnię rozwiązaniem jest poprowadzenie całej instalacji od przyłącza budynku czyli z samego dołu, z piwnic przez kilka pięter w górę do mojego mieszkania. Chodzi o to że wg spółdzielni nie mam możliwości przejść z jednej fazy na trzy w miejscu gdzie są skrzynki licznikowe na tym samym
  • Odpowiedz