Wpis z mikrobloga

Czy dalej w najnowszych prockach AMD X3D dalej jest tak, że wszystkie rdzenie w Ryzen 7 mają dostęp do dodatkowego cache a np. w Ryzen 9 tylko 8 a kolejne 8 nie i do gier trzeba ustawiać w BIOS, żeby korzystał tylko z tych 8 albo preferował ich używanie? Czy może jest już to rozwiązane inaczej?

Zastanawiam się pomiędzy R7 i R9. Głównym przeznaczeniem są gry a dodatkiem możliwość zabawy z programami, dlatego nie chciałbym, żeby po wyborze R9 mieć gorszą wydajność niż w R7.

#komputery #pcmasterrace
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 4
@kidi1:

Na pewno wiesz co będę robił na tym kompie xd

W factorio przy zaawansowanych bazach widziałem jak ludzie osiągali dziwne wyniki gdzie Ryzen 7 osiągał lepsze wyniki niż Ryzen 9 właśnie przez to o czym napisałem. To jest gra, którą można skalować do zarżnięcia komputera, więc nie ma czegoś takiego jak procesor, który "wystarczy".
  • Odpowiedz
W teorii, nawet gdyby w przyszłości w kolejnych odsłonach X3D oba CCD miały swój własny cache X3D, to i tak wiązałoby się to z opóźnieniami wynikającymi z komunikacji między CCD. Optymalnym scenariuszem byłby 12-rdzeniowy / 24-wątkowy procesor oparty na jednym CCD. (σ ͜ʖσ)
  • Odpowiedz
  • 0
@Szejdik:

No właśnie 12 rdzeniowy procek byłby spoko na tą chwilę. Ja chcę czuć jakąś zmianę w cyferkach przy każdym nowym komputerze i tak sobie szukam wymówki, żeby wziąć Ryzen 9 ale wszystko jednak wskazuje na 9800X3D
  • Odpowiedz
@FireDash Osobiście mam 9800x3d, wcześniej miałem 7800x3d i od siebie mocno polecam. 9950x3d to jest mam wrażenie taki procesor dla nikogo - bo do gier lepiej wziąść 9800x3d a do programów zwykłą 9950x.
  • Odpowiedz