Wpis z mikrobloga

Pomnik Kosciuszki usuniety na Białorusi.
https://wykop.pl/link/7712197/bialoruskie-wladze-usunely-popiersie-tadeusza-kosciuszki

A naiwniacy nadal beda powtarzać starte wrzutki typu '' Białoruś to prawdziwa Litwia'' (bo rzekomo ''obecna Litwa to Zmudź'').
Żal mi takich ludzi. Zero riserczu, czytania artykułów na dany temat tylko kopiowanie hasełek jakie wrzucaja anonimy w komentarzach.

Wyjasniam dla takich ignorantów:

Głównym spadkobiercą dziedzictwa WKL jest ten kto pamięc kultywuje oficjalnie, najlepiej na szczeblu państwowym, nie zwalcza kojarzonych z dawną Litwą symboli i barw.
Jeżeli ktoś porzuca te symbole i zamienia je komunistycznymi jak Łukaszenka to nie jest de facto spadkobiercja ''prawdziwej Litwy'' tak jak ''spadkobiercami Rzeczpospolitej'' nie nazywamy Dzierżyńskich czy innych Rokossowskich. Bo sama przynależność po krwi nie czyni spadkobiercą tylko stosunek do spuścizny przodków o która się rozchodzi.

Spadkobiercami mogą być oczywiscie ci bialoruscy obywatele jacy spełniaja kryteria jakie wczesniej podałem, jednak obecnie Białoruś jako państwo z Łukaszenką na czele nie może być uznana ''prawdziwym spadkobierca dawnej Litwy'', bo główny spadkobierca to obecna Litwa.

#bialorus #litwa #historia #kosciuszko
szurszur - Pomnik Kosciuszki usuniety na Białorusi.
https://wykop.pl/link/7712197/bia...

źródło: Zrzut ekranu 2025-05-20 200138

Pobierz
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@szurszur: Jeszcze od siebie dodam, że w Polsce nawet w czasach najgłębszej komuny nie likwidowano ulic, czy placów nazwanych nazwiskiem Kościuszki. Nawet odwrotnie, jego imię nosiło troch różnych pułków, brygad i dywizji, a sami kosynierzy byli przedstawiani jako pierwsze ludowe polskie wojsko.
  • Odpowiedz
  • 0
@M4rcinS: Podobnie w czasach ZSRR na Białorusi umiarkowanie czczono Kalonouskiego, ktory wzniecił antycarskie powstanie na tamtych terenach. Nawet film o ni9m powstał za komuny. Teraz jest zwalczany.
  • Odpowiedz
@szurszur: Ooo, przypomniałeś mi coś. xD Mam taką książkę wydaną jeszcze w czasach w czasach stalinowskich, a będącą tłumaczeniem z radzieckiego podręcznika. Jest tam kilka słów o Kalinowskim.
M4rcinS - @szurszur: Ooo, przypomniałeś mi coś. xD Mam taką książkę wydaną jeszcze w ...

źródło: zsrr_1

Pobierz
  • Odpowiedz
@szurszur:

A naiwniacy nadal beda powtarzać starte wrzutki typu '' Białoruś to prawdziwa Litwia'' (bo rzekomo ''obecna Litwa to Zmudź'').

Bo prawdziwa Litwa to właśnie dzisiejsza Białoruś. Czego nie rozumiesz?

skoro zrusyfikowane wielkie ksiestwo litewski z kolonialną nazwą białoruś teraz nie uważa się za spadkobierca WKL to nią
Spokesboy - @szurszur: 
A naiwniacy nadal beda powtarzać starte wrzutki typu '' Biało...

źródło: litwinizm

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 3
tak samo można powiedzieć nasi dziadkowie nie mieli nic wspołnego z RON i nie byli dziedzicami RONu, bo PRL miał alergie na RON tak jak dzisiejsza Białoruś na RON

@Spokesboy: Chyba żartujesz. Wielkie hity filmowe z PRL rozgrywały się w tej rzekomo zakazanej epoce, lektury były obowiązkowe. Białoruś klepie tylko filmy o Wielkiej Wojnie Ojczyznianej.

Bo prawdziwa Litwa to właśnie dzisiejsza Białoruś. Czego nie rozumiesz?

@Spokesboy: Obaliłem to
  • Odpowiedz
tak samo można powiedzieć nasi dziadkowie nie mieli nic wspołnego z RON i nie byli dziedzicami RONu, bo PRL miał alergie na RON tak jak dzisiejsza Białoruś na RON

@Spokesboy: Żartujesz? W PRLu silnie się odwoływano do historii, czy do Piastów jako uzasadnienia polskości Ziem Odzyskanych, nie żałowano pieniędzy na "Krzyżaków", kosynierzy, czy Kościuszko byli przedstawiani jako pierwsze ludowe wojsko, a warszawską Starówkę odbudowano po zniszczeniach wojennych. Owszem, gdzie indziej
  • Odpowiedz
  • 0
napisałeś tylko że skoro marionetkowa władza wspierana przez Kreml nie ma nic wspólnego z WKL i RON to znaczy że Białoruś jako naród i kraj nie ma nic wspólnego z WKL i RONem

@Spokesboy: Nieprawda. Nigdzie nie pisałem, że Białoruś jako kraj nie ma nic wspólnego, bo to byłaby nieprawda. Twierdze tylko, że poprzez takie działania władzy nie można takiego kraju nazywac ''prawdziwym/głównym'' spadkobiercą historycznej Litwy - wyraźnie przecięz odnosiłem
  • Odpowiedz