Wpis z mikrobloga

Finalna wersja mojej tabeli prognozującej wyniki drugiej tury na podstawie przepływu głosów z badań CBOS i danych z ewybory.eu. Co ciekawe, moja estymacja dla drugiej tury niemal pokrywa się z wynikami sondażu ewybory.eu, a ich sondaż dla pierwszej tury był bardzo zbliżony do rzeczywistych wyników. Wyszedł mi też wzrost frekwencji o 5%, co jest bliskie wzrostowi o 6% w 2020 roku - to dodatkowo utwierdza mnie w przekonaniu, że dane na których się opieram mają sens.

Z tabeli wynikają dwie kluczowe obserwacje:

* Wielu wyborców Trzaskowskiego zrezygnowało z udziału w pierwszej turze, ale planują zagłosować w drugiej.
* Znaczna część elektoratu Metzena nie zamierza brać udziału w drugiej turze więc ich głosy nie przejdą na Nawrockiego.

Jeśli przepływy się potwierdzą, przewidywany wynik drugiej tury wygląda następująco:
Trzaskowski: 51,62%
Nawrocki: 48,38%
Frekwencja: 70,45%

#wybory #sondaz #trzaskowski #statystyka #polityka
TheDziobaker - Finalna wersja mojej tabeli prognozującej wyniki drugiej tury na podst...

źródło: Screenshot 2025-05-20 at 06.40.47

Pobierz
  • 75
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@programista70k: nie ma czegoś takiego jak statystyka wyborcza półgówku
jest nauka statystyki - dział matematyki
i są badania statystyczne nauka o tym jak się przeprowadza badania, analizuje i prezentuje
  • Odpowiedz
@TheDziobaker: Udostepnił byś to gdzieś np. na arkusza Google, chętnie bym się pobawił wpisując swoje wartości :)
A poza tym dobra robota, myslę, że ta sonda w ewybory i ich podane przepływy są wiarygodne bo ich pierwsza sonda na I turę miała bardzo zblizożone wyniki do prawdziwych wyników
  • Odpowiedz
Wyszedł mi też wzrost frekwencji o 5%

@TheDziobaker: tak tak, zwłaszcza przy całkiem sporej rzeszy wyborców Razem, Biejat, Brauna i Mentzena, którzy na drugą turę nie pójdą.

bzdury jakieś
  • Odpowiedz
no nie op założył że twój kolega który głosował na memcena pójdzie na Trzaskowskigo

@PopeLeon: jakaś część pójdzie na Trzaskowskiego, bo dużo głosów memcena to tiktokerzy, a nie prawaccy ortodoksi i nie wiedzą czym jest konfederacja i jakie ma poglądy. Zobaczyli memcena robiącego śmieszne filmiki i stwierdzili "spoko gość - dostanie mój głos"
  • Odpowiedz