Wpis z mikrobloga

#synology #nas
Kupiłem serwer synology dwu dyskowy. W tygodniu będę stawiać system. Założenia takie że na 1 dysku dane główne a potem kopia na drugi dysk twardy w nas i do tego co miesiąc kopia na zewnętrzny dysk USB. Można o jakieś porady dla początkującego czyli jaki format dysków ustawić i jak rozumiem to bez żadnego RAID. A potem co ustawić w active backup kopiowanie na drugi dysk raz w tygodniu np? Do tego ustawiać hasło? Głównie będzie to pod zdjęcia plus jakieś mniej ważne rzeczy.
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@voromis To zobacz czy noe masz takiej funkcji jak posiada QTS Hero w Qnap. Jest opcja ustawienia katalogu/ów, pliku/ów tak aby nie dało się usunąć danych. Jedynie usunięcie danych to po określonym terminie, alno wcale. Jedynie format je usunie xD
  • Odpowiedz
@voromis również mam dwudyskowego 224+ i ustawiłem format SHR plus podpięty w zewnętrznej kieszeni jakiś stary 2,5 calowy HDD na zewnętrzną, cotygodniową kopię. Polecam kanał na YT spacerex ja na podstawie filmików stamtąd wszystko ustawiałem
  • Odpowiedz
@voromis: to działa tak jak kopie w tle na NTFS, zamrażają dane w miejscu, zmiany są zapisywane już gdzie indziej, dane nigdzie nie są fizycznie kopiowane
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@maniel jak daje przeglądaj to widzę te usunięte pliki ale z filmików YT ludzie klikają przywróć do tej migawki i im działa. W panelu sterowania SMB widzę że mam wszystko dobrze ustawione a moje konto chyba też ma wszystkie wymagane uprawnienia.
  • Odpowiedz