Wpis z mikrobloga

Czy oswajanie dzikiego kota ma sens? W krzakach na działce zamieszkała kicia, ale chyba nigdy człowieka na oczy nie widziała. Dzikus straszny. Od tygodnia karmię i do niej mówię. Coraz bliżej podchodzi, nawet siada na parę minut niedaleko mnie, tak jakby dla samej obecności. Wcześniej nie do pomyślenia taka bliskość. Tylko szybko przemykała. Pytanie tylko, czy wolnościowe #kitku szczęśliwsze nie jest. Przy mnie czeka ją cierpienie w postaci sterylizacji, szczepień, czyszczenia uszu itp. Mam wątpliwości, czy jej krzywdy nie robię uzależniając od człowieka. No i dla mnie to dodatkowa odpowiedzialność... Teraz robię jej domek, żeby się z tych krzaków przeniosła bo zimno jej pewnie..no ale nie wiem, czy uszczęśliwiać ją na siłę. Wprowadzam ją w na ten moment jakiś abstrakcyjny dla niej świat, burząc to co zna #przemyslenia #koty może macie swoje doświadczenia i wnioski
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@kiedystubylamaleucieklam: Wszystko zależy od tego co chcesz z tym kotem zrobić po oswojeniu. Czy chcesz dać jej dobry dom czy zabrać do weta, po czym i tak zostawić dalej porzuconą ¯\(ツ)/¯ sterylizacja z pewnością jest jedna z najlepszych rzeczy, jakie możesz dla kotki zrobić
  • Odpowiedz
@fuurin Na razie mamy budowę, która skończy się pewnie dopiero przed zimą. Jak się uda oswoić do tego czasu, to wiadomo, że chciałabym ją wpakować do domu. Ale stopniowo, bo dla dzikiego kota to pewnie trauma. Najpierw chce żeby zamieszkała we własnym domku, potem uszczelnić działkę żeby nie uciekała na inne działki, bo tam niebezpiecznie. Jak zamieszkamy to będę ją oswajać z wnętrzem domu, aż na zimę podstępnie ją w nim
  • Odpowiedz
@kiedystubylamaleucieklam: Miałam okazję kilka takich kotów oswajać, zwykle to tak z miesiąc i można je już bez problemu głaskać. Nie ma też co jakoś przesadzać tym by kota nie traumatyzować, bo chociażby i tak im szybciej złapiesz kotkę i zabierzesz na sterylkę tym lepiej dla niej i dla ciebie. Teraz taki okres czasu że koty się rozmnażają, wiec jeśli to kotka to może już być w ciąży lub niedługo w
  • Odpowiedz