Wpis z mikrobloga

Rzeczy przed którymi się wzbranialiście bo drogie/zbędne, a okazały się dużo lepsze i zmieniające życie. Ja zacznę:

- skrzynie automatyczne - większa wygoda, większa kontrola nad autem (nie odrywacie rąk), szybsze niż najszybszy kierowca, nawet w sporcie używają praktycznie już tylko takich (F1, wyścigi GT, rajdy WRC, wyścigi turystyczne DTM, TCR - jedyny wyjątek to amatorskie KJSy i drift)

- airfyrier - niby to tylko "mały piekarnik" ale można w nim robić (prawie) wszystko bez brudzenia garnków, bez rozgrzewania dużego piekarnika, w dodatku szybko i smacznie.

- zmywarka - to jak klima w aucie, nie wiesz że jest ci potrzebne do czasu aż nie masz. Na wyposażeniu każdego współczesnego domu, ale wciąż ciężko starsze osoby przekonać jaki to super wynalazek. Oszczędność wody i energii.

- odkurzacz automatyczny - szczególnie przy zwierzakach. Nie poradzi sobie ze wszystkim, ale robi 90% roboty samemu.

Macie swoje tipy rzeczy bez których nie moglibyście teraz żyć?

#pytanie #ciekawostki #motoryzacja #dom #kiciochpyta
Atreyu - Rzeczy przed którymi się wzbranialiście bo drogie/zbędne, a okazały się dużo...

źródło: 61v714385ed41

Pobierz
  • 24
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Atreyu: Klimatyzację w domu bym dodał, zwłaszcza w upalną czerwcową lub lipcową noc.

Dla mnie czymś takim był smartwatch. Dostałem od różowej na urodziny, odpaliłem po pół roku dopiero ( i to też po tym jak mi wyrzut zrobiła). Nie gadam przez niego, ale rzucić okiem kto dzwoni, albo co ktoś napisał nie wyciagając telefonu z kieszeni jest mega wygodne. Przyzwyczaja tak, że zwykłych zegarków prawie w ogóle nie noszę,
  • Odpowiedz
- airfyrier - niby to tylko "mały piekarnik" ale można w nim robić (prawie) wszystko bez brudzenia garnków

@Atreyu: ale wtedy to on się brudzi.
  • Odpowiedz
@Atreyu: Przenośne urządzenia klasy PC
Co do skrzyń automatycznych to bambo prośba, samochód nie jedzie, a jak zwiększysz w nim moc żeby jechał to pedałtomat mówi papa. Jedyne do czego się nadaje to do stania w korkach, bo wtedy faktycznie jest wygodny.
  • Odpowiedz
  • 3
Co do skrzyń automatycznych to bambo prośba, samochód nie jedzie, a jak zwiększysz w nim moc żeby jechał to pedałtomat mówi papa.

@Rustyyyy: to chyba odwrotnie, zwykłe w miarę współczesne hydro bez zająknięcia przyjmują po 800KM bez żadnych modyfikacji, a w manualu się kombinuje z coraz mocniejszymi betonowymi sprzęgłami. No i z tym że nie jedzie to też tak średnio, współczesne auta w automacie są szybsze niż manuale z tym
  • Odpowiedz
@Atreyu: co z tego że w nowych autach skrzynie są lepsze jak silniki padają po okresie gwarancji
Chodź widziałem wariatów którzy do starego silnika z turbo wkładali nowe skrzynie automatyczne, obrzydliwe
OBRZYDLIWE
  • Odpowiedz
@Rustyyyy: Wiesz że jest kilka skrzyń automatycznych a nie tylko jedna? Oraz że się różnią między sobą? Wiesz że najmocniejsze auta na świecie jeżdżą na automatach? Wiesz dlaczego w drifcie 8hp zostało zakazane? Bo jest zbyt dobre.
  • Odpowiedz
@Atreyu przecież w motosporcie nie używają takich "drogowych" automatycznych skrzyń biegów. Używają sekwencyjnych ze zmianą biegów manetkami na kierownicy (F1, GT), albo normalnie drążkiem (WRC)
  • Odpowiedz
@Argonzz: Wiem, jedne padają przy fabrycznej mocy ale oferują w miare ok czasy zmiany biegów, a inne są powolne, wytrzymują moc 192 koni ale padają przy dublikacie.
I tak wow włoskie super samochody mają jakiś automat, zapytaj się właściciela takiego pojazdu jak wygląda koszt utrzymania takiego samochodu. Zeby być fair to w tych autach chodzi o liczby a nie o wytrzymałość.

@Atreyu Co do głównego obrazka to jeszcze monitory
  • Odpowiedz
@Rustyyyy twoja niewiedza jest aż urocza...

@HultajJeden oczywiście że czasem używają zwykłych drogowych. Łopatki na kierownicy ma zwykła automatyczna skrzynia już z 1997 roku gdzie sam sobie możesz zmieniać. Ale opcji jest wiele. Są też zautomatyzowane manuale na przykład. Albo CVT gdzie nie ma w ogóle biegów.
  • Odpowiedz
@Rustyyyy: no nic dziwnego skoro we Włoszech stosowali skrzynie manualne z automatycznym wybierakiem ;), gorszej skrzyni nie ma, a była w ferrari czy lambo.
  • Odpowiedz
@Atreyu: flagowy telefon z dobrym softem typu samsung, pixel, iphone, oneplus, oppo, realme. Nawet niekoniecznie najnowszy, taki s20 fe 5g nadal daje sobie świetnie radę. Komfort używania nieporównywalny do średniaków a tym bardziej budżetowców.
  • Odpowiedz
@Zawadson: nic nie ustawiłem bo monitor się nie włącza
A bo to nie ten wątek, Pierwszy monitor spalił mi wejścia wideo, drugi z gwarancji przyszedł zmasakrowany więc go odesłałem, a teraz dostałem trzeci, nowy z plombami i nawet się nie uruchamia.

Coś jak nowe samochody z salonu które nie opuszczają ASO
  • Odpowiedz