@RHQQ2-YXRKT: Nigdy czegoś takiego nie było. Zawsze to baby wybierały chłopa, i to często wiele bab jednego chłopa. Gwałty, mordy i p-----c istniały, ale nie były nigdy normą.
@deletenomads: Błąd. To zawsze facetów było mniej niż kobiet, bo faceci się wybijali. Siłą rzeczy doprowadziło to do wyższej wartości mężczyzn i decydowaniem tych najsilniejszych, którzy przetrwali.
Gwałty, mordy i p-----c istniały, ale nie były nigdy normą.
Z tego co wiem to właśnie były, nawet obiło mi się o uszy że badacze twierdzili, że gwałty u wczesnych homo sap. mogły być głównym sposobem rozmnażania.
@varchar12: Bzdura. Kobieta była zawsze "cenniejsza" dla plemienia, jako potencjalna matka. Chłopy zostawały wojownikami właśnie dlatego, że nie było ich aż tak szkoda. Jeden chłop może w tydzień zapłodnić wiele bab, a potem iść na wojnę. Baba musi przez 9 miesięcy nosić ciążę, a potem karmić dziecko. @Tessadija Gwałty były, tak jak i dzisiaj są, ale generalnie nie jest to norma.
@deletenomads: No nie, ludzie nie byli bardziej ucywiluzowani, a jedynie inteligentniejsi i emocjonalnie ludzie nie wyróżniają się bardziej od innych ssaków. Owszem, u innych naczelnych tak jak i u innych ssaków zdolności rozpłodowe są zdecydowanie największe u dominujących samców, ale właśnie przez inteligencję u ludzi wyglądało to inaczej. Chociażby przez "wojny" gdzie ofiary przegranego plemienia mogły masowo być ofirami gwałtów. Ludzie nie są domyślnie empatyczni, są jak inne naczelne domyślnie
źródło: 2025_04_15_807587_f435a6
PobierzZ tego co wiem to właśnie były, nawet obiło mi się o uszy że badacze twierdzili, że gwałty u wczesnych homo sap. mogły być głównym sposobem rozmnażania.
; *
Zobacz sobie na zachowanie małp, bo w gruncie
No nie, ludzie nie byli bardziej ucywiluzowani, a jedynie inteligentniejsi i emocjonalnie ludzie nie wyróżniają się bardziej od innych ssaków. Owszem, u innych naczelnych tak jak i u innych ssaków zdolności rozpłodowe są zdecydowanie największe u dominujących samców, ale właśnie przez inteligencję u ludzi wyglądało to inaczej. Chociażby przez "wojny" gdzie ofiary przegranego plemienia mogły masowo być ofirami gwałtów.
Ludzie nie są domyślnie empatyczni, są jak inne naczelne domyślnie