Wpis z mikrobloga

Hej Mircy, polećta mi jaką docinarke do płytek podłogowych, gres konkretnie. 5m2 muszę ułożyć w łazience, to niewiele ale nie chce spierd###ć xD budżet do 1k zł (nietypowa sprawa ale sprzęt zostaje dla mnie za robotę - o ile nie s-------ę) xD na allegro jest jedna, ma dużo komentarzy ale też takie, że szczerbi krawędzie, shit #majsterkowanie #pytaniedoeksperta #diy #instalacje #zrobtosam #dom #remont #remontujzwykopem
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Android
  • 1
@FilipWWL ok dzięki za odpowiedź, nigdy nie wiedziałem jak to łamanie się odbywa. Zacytuję klasyka: to działa? A jak dociąć jakieś kąty?
  • Odpowiedz
@hukot: Łamanie jest bardzo szybkie, dość precyzyjne (maszyna ma ogromne znaczenie). Nie da się łamać "pod kątem". Dla amatorów tylko po prostej. No i będzie poszczerbione, dlatego czasem się to szlifuje jak widać krawędź.

Ta makita też jest spoko, tylko trzeba dokupić hydronetkę i zalecana jest szyna, ale można przy jakiejś listwie ciąć. Trzeba trochę poćwiczyć, mieć pewną rękę i też daje radę.
  • Odpowiedz
@hukot: Kiedyś kupiłem taką łamarkę I działa. Wymaga wprawy (ćwiczenia). Kluczem jest dobre, markowe ostre kółko (nie kupuj topexów czy czegoś podobnego). Jak masz dobre płytki to jedynie lekkiego przeszlifowania wymaga krawędź żeby było super.

Jak chcesz 1000pln wydać i mieć dobry sprzęt to bym poszukał takiego czegoś z podpórkami żeby bez gimnastyki ciąć większe płytki.
  • Odpowiedz
@hukot: na grupkach budowlanych sporo dobrych recenzji ma ta przecinarka Vevora, i gdybym mógł cofnąć czas to właśnie taką bym kupił. Wziąłem niestety Yato wzorowaną na Sigmie, a to taki paździerz był, że szkoda strzępić ryja, a ile płytek mi uszczerbiła to nie zliczę. Ostatecznie zdecydowaną większość ciąłem flexem i doszlifowywałem padami. ()
Technick20 - @hukot: na grupkach budowlanych sporo dobrych recenzji ma ta przecinarka...

źródło: Screenshot_2025-05-08-03-07-20-068_pl.allegro-edit

Pobierz
  • Odpowiedz
Ta makita też jest spoko, tylko trzeba dokupić hydronetkę

@FilipWWL: możesz rozwinąć temat? Jest jakieś dedykowane rozwiązanie do takich wynalazków?

5m2 muszę
  • Odpowiedz
@FilipWWL: bardzo chlapie? Nie trzeba się w sztormiak ubierać w czasie cięcia? Bo przy tej mojej wspominanej stolikowej sztormiak jest wskazany, chlapie jak jasny pieron. Niby głównie w osi tarczy, ale różnie z tym czasem bywa.
  • Odpowiedz
@hukot Nie kupiłem bo mam stacjonarną maszynkę a tego używam tylko awaryjnie i z butelki po muszyniance z dziurkami w korku zrobiłem sobie spryskiwacz za darmo :)
  • Odpowiedz