Wpis z mikrobloga

Pod Szczecinem wczoraj znalazłem łąkę z Windowsa. Dokładnie to na trasie Jakobsweg między Siadłem Dolnym a Moczyłami.

Do tego jeszcze dupę szopa pracza zdążyłem uchwycić. Niestety gdy mnie zobaczył zaczął uciekać i nie zdążyłem lepszego zdjęcia zrobić. Zdecydowanie wyglądał jakby szedł coś kombinować.

#szczecin #windows #fotografia #smiesznypiesek #zwierzaczki
kanal35_pl - Pod Szczecinem wczoraj znalazłem łąkę z Windowsa. Dokładnie to na trasie...

źródło: IMG_20250506_200207~2

Pobierz
  • 23
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@kanal35_pl: j----e łąkary.... ( ͡° ͜ʖ ͡°) jak ostatnio wracalem do domu to w trasie też widziałem takie tylko robiące focie w rzepaku, do tego auta postawione tuż przy DK na awaryjkach
  • Odpowiedz
  • 1
@Catmmando: my sobie dla zdrowia z kolegą chodzimy raz/dwa razy w tygodniu na trasie trasy 10-20km w okolicach miasta, w miejscach gdzie możliwe, że nigdy by człowiek nie pojechał bo po co.
  • Odpowiedz
@Konszachty: bo nie powinieneś widzieć szopa poza kontynentem amerykańskim. Ciekawe czy w Europie są w ogóle jakieś drapieżniki, które by mogły regulować populację tego gatunku inwazyjnego. Pewnie się przekonamy.
  • Odpowiedz
  • 0
@magic_johnson: z tymi 'gatunkami inwazyjnymi' to śliski temat: wiewiórki też w różnych postaciach się rozpanoszyły po całej planecie: z niektórymi nauczą się żyć, inne pokonają a inne pokonają je: skoro na obcym terenie zwierzę inwazyjne radzi sobie lepiej niż te w chiwli obecnej naturalnie je zamieszkujące to chyba źle świadczy przede wszystkim o przystosowaniu tego występującego obecnie.
  • Odpowiedz
skoro na obcym terenie zwierzę inwazyjne radzi sobie lepiej niż te w chiwli obecnej naturalnie je zamieszkujące to chyba źle świadczy przede wszystkim o przystosowaniu tego występującego obecnie.

@kanal35_pl: nie. Świadczy to po prostu o tym że w danym miejscu nie ma biologicznego czynnika regulującego populację inteodukowanego gatunku. Szopy prawdopodobnie zostały wypuszczone z prywatnej hodowli i nigdy nie powinny się znaleźć w polskich ekosystemach. W żaden sposób nie było to
  • Odpowiedz
  • 0
że w danym miejscu nie ma biologicznego czynnika regulującego populację inteodukowanego gatunku

bo ciekawe kto swego wytępił duże drapieżniki ¯\(ツ)/¯

Szopy prawdopodobnie zostały wypuszczone z prywatnej hodowli

Polska miała kilkukrotnie program wprowadzenia szopa do ekosystemu za czasów komuny.
  • Odpowiedz