Aktywne Wpisy

wjtk123 +739
Wczoraj gruchnęła wiadomość, która wywołała u mnie szok i radość: Polska negocjuje dołączenie do brytyjsko-włosko-japońskiego programu samolotu VI generacji GCAP. Oczywiście nie jako równorzędny partner, ale jako finansujący i przyszły podwykonawca. Jest to przełomowa informacja, na wielu płaszczyznach:
- Polska jako państwo zaczyna myśleć 10-20 lat naprzód,
- nie chcemy już tylko kupować gotowych produktów, ale chcemy też inwestować w najbardziej zaawansowane programy wysokich technologii,
- angażujemy się w europejskie programy zbrojeniowe.
Z militarnego punktu widzenia
- Polska jako państwo zaczyna myśleć 10-20 lat naprzód,
- nie chcemy już tylko kupować gotowych produktów, ale chcemy też inwestować w najbardziej zaawansowane programy wysokich technologii,
- angażujemy się w europejskie programy zbrojeniowe.
Z militarnego punktu widzenia
źródło: gcap
Pobierz
bArrek +37
Ustawiłem się z ziomkiem na chlanie i właśnie jego żona do mnie napisała z pretensjami że co ja sobie wyobrażam że on ma żonę i dom i rodzinę i inne rzeczy na głowie i nie wiem co zrobić teraz czy odwołać spotkanie po prostu czy pokazać mu co jego luba o----------a czy c--j zostawić jak jest

Większość europejskich projektów zbrojeniowych kończy się sukcesem, w szczególności w zakresie lotnictwa. Europa stworzyła również potężne, wielonarodowe koncerny zbrojeniowe, które są światowymi liderami
Problem, jaki widzę, to ten, że myśliwiec ma być gotowy, w najlepszym razie dopiero w 2035 roku, tak jak amerykański F-47.
Do tego czasu może nas czekać kilka rzeczy:
- za 2-3 lata może zostać opracowana ASI, czyli ogólna superinteligentna AI (AGI inteligentniejsza od geniuszów). ASI będzie tworzyć nową technologię, która będzie nie do ogarnięcia intelektem przez ludzi, tak bardzo może być zaawansowana.
- wojna na Ukrainie pokazuje, że obecnie to drony królują na
@wjtk123: Stosując dzisiejszą technologię, to może wyglądać tak: https://zbiam.pl/kizilelma-zrealizowala-kolejny-etap-prob/
https://youtu.be/pZixxELTcCQ
Stosując technologię, którą już za 3 lata może zacząć tworzyć ASI, to nie mam pojęcia
@Arkass: To jest ogromna jak na drona maszyna, która nie będzie występować w żadnych rojach, bo będzie za droga i zbyt skomplikowana. Tak naprawdę to bezzałogowy FA-50. Właśnie o tym mówię: jeżeli chcesz walczyć z klasycznymi samolotami, to nagle okazuje się, że budujesz ich bezzałogowego odpowiednika.
@wjtk123: Masz nieaktualne dane na temat GenAI tworzących obrazy. Nawet AI podpięta pod darmowy ChatGPT potrafi przełamać ten schemat (od jest niej ten obrazek), a gdzie jej do najnowszej odsłony Midjourney. OpenAI też ostatnio wypuściło graficznego GenAI, który ma gonić Midjourney, a mianowicie GPT-image-1 (dostępny odpłatnie). Adobe idzie też w tym kierunku, jak
źródło: image
PobierzPrzy okazji, Rosji nie stać na Su33, USA nie stać
Nie doprecyzowałem - chodziło o zegarek
Między pierwszym lotem EF i F-16 jest 20 lat różnicy, na korzyść tego
@wjtk123: Chiny mogą szybko wysłać desant na USA małymi oddziałami po 3 miliony żołnierzy ( ͡° ͜ʖ ͡°)