Aktywne Wpisy

DarthRegis +274
Never gonna give you up, never gonna let you down
źródło: 568345804_3277212312432587_176385075326835094_n
Pobierz
Dzejkop2399 +1
Powiedzcie mi czy to ja jestem jakiś p------y czy nauczyciele. Zadanie w klasie pierwszej szkoły podstawowej
źródło: 1000011167
Pobierz

Mam ok 4000m2 działki z ziemią V i VI klasy. Sprawdzałem i na większości pH <= 5, na części ok 4. Z resztą to widać nawet gdzie jak trawa rośnie. Nie uprawiam tej ziemi i na razie rośnie tam sobie co chce, a właściwie to nawet chwasty gdzie nie gdzie słabo rosną. Chcę sobie zamówić 2 big bagi dolomitu czy czegoś innego podobnego granulowane i raczej będę to rozrzucał ręcznie, albo półręcznie (nie mam możliwości wjazdu żadnym ciągnikiem z takich czy innych względów). Czy jak będę to robił w wolnych chwilach od czerwca to jakiś rolnik-purysta między kłosami kopnie w kalendarz, a moja robota pójdzie w p---u?
#ogrodnictwo #rolnictwo
No i z obserwacji kawałka trawnika gdzie dawałem rok temu dolomit to faktycznie coś się ruszyło teraz, ale wolno ( pH poszło o jakieś 0.5-1.0 do góry). Sprawdziłem też jak wygląda na głębokości jednego szpadla i jest ok -1.0 pH względem
@TomWro: @BeginEnd dolomit słabo nie działa, a czas działania zależy od rodzaju skał, z którego okresu są. Im starsze tym mniej reaktywne, oraz od rozdrobnienia. Zresztą tlenek magnezu też działa odkwaszająco.
@BeginEnd przy takim pH to dwa lata ciągłego odkwaszania. Najlepiej takie działki najpierw węglanem wapnia sypnąć, a za rok dolimetem poprawić. A dawki na hektar to po 5t rocznie spokojnie.
@ShowBiz efekt po kredzie będzie