Wpis z mikrobloga

Wszędzie pisze się, że nawozy wapniowe i wapniowo-magnezowe należy jedynie na jesień dawać. Chodzi tylko o jesienne deszcze i śnigi itp, czy coś jeszcze tajemniczego za tym stoi.

Mam ok 4000m2 działki z ziemią V i VI klasy. Sprawdzałem i na większości pH <= 5, na części ok 4. Z resztą to widać nawet gdzie jak trawa rośnie. Nie uprawiam tej ziemi i na razie rośnie tam sobie co chce, a właściwie to nawet chwasty gdzie nie gdzie słabo rosną. Chcę sobie zamówić 2 big bagi dolomitu czy czegoś innego podobnego granulowane i raczej będę to rozrzucał ręcznie, albo półręcznie (nie mam możliwości wjazdu żadnym ciągnikiem z takich czy innych względów). Czy jak będę to robił w wolnych chwilach od czerwca to jakiś rolnik-purysta między kłosami kopnie w kalendarz, a moja robota pójdzie w p---u?

#ogrodnictwo #rolnictwo
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@BeginEnd: Tylko nie łącz z nawożeniem.

Wapnowania nie należy łączyć z nawożeniem. Jednoczesne stosowanie nawozów wapniowych i innych może doprowadzić do powstawania związków nieprzyswajalnych dla roślin, a w konsekwencji znacznie obniżyć efektywność nawożenia. Odstęp między wapnowaniem a nawożeniem powinien wynosić minimum 3-4 tygodnie.
  • Odpowiedz
  • 1
@TomWro: @ShowBiz Czemu nie dolomit? Z tego co się orientowałem to działa po prostu wolniej plus ma dodatkowo magnez. Na mojej pustyni to wszystkie składniki się przydadzą :/
No i z obserwacji kawałka trawnika gdzie dawałem rok temu dolomit to faktycznie coś się ruszyło teraz, ale wolno ( pH poszło o jakieś 0.5-1.0 do góry). Sprawdziłem też jak wygląda na głębokości jednego szpadla i jest ok -1.0 pH względem
  • Odpowiedz
dolomit

@TomWro: @BeginEnd dolomit słabo nie działa, a czas działania zależy od rodzaju skał, z którego okresu są. Im starsze tym mniej reaktywne, oraz od rozdrobnienia. Zresztą tlenek magnezu też działa odkwaszająco.
@BeginEnd przy takim pH to dwa lata ciągłego odkwaszania. Najlepiej takie działki najpierw węglanem wapnia sypnąć, a za rok dolimetem poprawić. A dawki na hektar to po 5t rocznie spokojnie.
@ShowBiz efekt po kredzie będzie
  • Odpowiedz