Wpis z mikrobloga

#thrustmaster #simracing
Pytanie do osób które posiadają kierownicę Thrustmaster, a najlepiej model TS-XW. Czy po podłączeniu samego zasilacza, bez podłączania USB do komputera kierownica w jakiś sposób reaguje? Trafił mi się ten model do naprawy. Myślałem z początku że zasilacz jest uszkodzony ale po podmianie na drugi również brak jakiejkolwiek reakcji. Po podłączeniu do kompa ten także nie wykrywa kierownicy.
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@Leniek: Dzięki mireczku za odpowiedź. Niestety po wykonaniu wszystkich kroków nadal zero reakcji ze strony kierownicy ( ͡° ʖ̯ ͡°)
Przypuszczam że mikrokontroler mógł się zjarać. Żeby chociaż jakaś reakcja była na diodę czy wentylator.
  • Odpowiedz
@Rajev: a w ogole komputer zobaczył ją w trubie DFU?

Znając zycie to zesrala się gdzies sekcja zasilania albo nawet tylko bezpiecznik się spalił.
  • Odpowiedz
  • 0
@Leniek: Nie, niestety zero reakcji. Sprawdziłem wcześniej bezpieczniki, przeanalizowałem sobie linie zasilania, poprawiłem też potencjalnie zimne luty na połączeniach. Elektroniką zajmuję się jedynie hobbystycznie więc zacząłem od tych podstawowych czynności.
Ogólnie to Thrustmaster na siłę mocno pokomplikował tu sekcję zasilania. Sam zewnętrzny zasilacz jedynie odpowiada za transformację napięcia z AC 230V na AC 24V. Prostowanie i filtrowanie napięcia wyrzucone zostały już na płytkę PCB kierownicy. I w sumie rozumiem trochę
  • Odpowiedz
gdyż prawdopodobnie softstart wyzwalany jest przez mikrokontroler prądem 5V z USB.

@Rajev: mój TS-PC (to to samo) po podpięciu samego USB zaczyna jakieś bardzo ciche brzeczenia wydawać, więc pewnie własnie USB odpala zasilanie z gniazdka.

Główny mikrokontroler to odpala, czy jest tam jakiś układ
  • Odpowiedz
  • 0
@Leniek: Rakowiecki to by pewnie wciągnął tą naprawę nosem, ale sam biorę takie przypadki by nabrać doświadczenia. Kierownica leży już od roku, nie jest pilne by ją na już naprawić :)

Układ jaki siedzi w środku to TM4C123GE6PZI. Niestety czas mam tylko w weekendy by do tego usiąść, nie sprawdziłem jeszcze części PCB by odpowiedzieć czy to konkretnie ten ARM odpowiada za wzbudzenie układu zasilania.
  • Odpowiedz