Wpis z mikrobloga

• 0
@gorzki99: zadanie zaczyna się po skasowaniu piona z e7 przez gońca z c. Nie wiem dlaczego, masz ruch wcześniej, może strzalke w lewo kliknąłeś przy odpalaniu zadania? W każdym razie Gxe7 i teraz białe na ruchu i zaczyna się zadanie
nypel012 - @gorzki99: zadanie zaczyna się po skasowaniu piona z e7 przez gońca z c. N...

źródło: zadanie

Pobierz
  • Odpowiedz
@nypel012: Nic nie kliknalem (sprawdzilem ponownie klikajac linka i jak kliknalem linka to mam to co zapodalem)
Ale to co zapodales jest duzo ciekawsze :P

Moj problem polega na tym ze nie mam wyobrazni przestrzennej :P Dlatego zeby cos zrobic musze to widziec :P
Ja bym zaczal od g7 i jak czarna wieza zechce popilnowac (no a chyba powinna :P) na g2 to skoczek c3+
Czarny krol ma 2 opcje.
  • Odpowiedz
  • 0
@gorzki99: dobra idea ze skoczkiem, po Sc3+ król ma dostępne a5 i c5, po a5 dostaje mata(W#e4), wiec c5 jedyne, jednak w kolejnym po Wh7 jest remis. Może masz jakiś pomysł co dalej, bo dobrze ci idzie :)
nypel012 - @gorzki99: dobra idea ze skoczkiem, po Sc3+ król ma dostępne a5 i c5, po a...

źródło: zadaniee

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 0
@gorzki99: król czarnego podejdzie do białego piona i biały bedzie zmuszony oddać tego piona. Zgaduje, że teraz po ruchu królem np na d5 chciałbyś wypromować piona i widzisz, że dzieki temu ruchowi zdobywasz czarnego gońca i masz skoczka i wieże vs wieża, ale taka konfiguracja jest dalej remisem
  • Odpowiedz