Wpis z mikrobloga

Fajny wątek na reddit z rachunkiem ze szpitala w USA za pobyt dziewięciodniowy. Jeszcze tylko czekać jak AI firmy ubezpieczeniowej odrzuci wniosek o pokrycie części kosztów bo się okazuje, że zabieg był robiony w pełnie księżyca czego nie obejmuje umowa.

#zdrowie #usa
BrakWolnegoLoginu - Fajny wątek na reddit z rachunkiem ze szpitala w USA za pobyt dzi...

źródło: image

Pobierz
  • 136
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@_Hildegarda_: w mojej rodzinie podejrzenie nowotworu potrzerbna pilna diagnostyka i chemioterapia jak najszybciej.

Pilna dla NFZ to 3 miesiace kolejki do diagnostyki - zrobione oczywiscie prywatnie bo onkolog powiedzial ze kazdy tydzien sie liczy jezeli jest to nowotwor zlosliwy.

Takze milo ze rodzinka sobie biega po lekarzach, biegajcie dalej i sie usmichajcie
  • Odpowiedz
@BrakWolnegoLoginu: W jednym z odcinków House było to też przedstawione z motywem że kupmy bezdomnemu mieszkanie bo jego ilość wizyt rocznych spowodowanych bezdomnością kosztuje szpital więcej ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@123_ ale głupoty gadasz. Sam poszedłem do chirurga prywatnie bo nie chciało mi się iść od rodzinnego żeby później czekać niewiadomo jak długo na rodzinnego. Skierowanie do szpitala i za dwa miesiące mnie kroili. Jedyne kosztu jakie poniosłem to 200zl za chirurga i 3k za dentystę bo musiałem zęby porobić.
  • Odpowiedz
@_Hildegarda_: podejrzenie i potrzeba diagnostyki, po to zeby po diagnostyce jak najszybciej podac chemie jezeli bedzie potwierdzony nowotwor zlosliwy

widze ze zamiast przeczytac chcesz sie czepiac, takze podziekuje trolowi i moja wina ze wzialem zarzutke

i tak - priorytet dla nfz to byly 3 miesiace czekania na diagnostyke, sytuacja z zycia z zeszlego roku
  • Odpowiedz
@4ntymateria: wystarczy ze jestes bogaty w stanach a nawet niekoniecznie - pakiet ubezpieczen ktore dostaja ludzie z googla/intela/microsoftu w stanach powoduje ze za pobyty w szpitalu zazwyczaj placisz 50usd oplaty manipulacyjnej

problem jest ze nie wszystkich na taki pakiet stac i duza czesc spoleczenstwa jest skazana na rachunki 6 cyfrowe jezeli cokolwiek im sie stanie - to powoduje ze nawet nie chodza do lekarzy i spirala sie zakreca
  • Odpowiedz
@BrakWolnegoLoginu: nie żebym bronił jankeskiego systemu, ale leczyłeś sie kiedyś w PL? Nawet proste zabiegi, których lekarze potrafią kilka w ciągu dnia wykonać, to częst kwoty kilkunatu tysięcy zł.
I nie zawsze masz możliwość zrobić to na NFZ, raz dostałem wycenę, za jeden zabiet 20-25 tys. a potrzebowałem dwóch takich. Po zabiegu nie jest wymagana dłuższa hospitalizacja, jednego dnia przyjnują, robią zabieg i drugiego dnia do domu.
Na NFZ zapraszamy
  • Odpowiedz
@BrakWolnegoLoginu: Ale co w tym jest dziwnego? W USA od zawsze to tak działa, że dostajesz rachunek z kwotą, że tak to ujmę - detaliczną, a ubezpieczyciel dogaduje się z placówką i dostanie rachunek na jakieś 20% z tego pierwotnego rachunku.

A druga część, że umowa nie obejmuje jakichś zabiegów, no jak ktoś wykupuje śmieciowe ubezpieczenie, aby tylko mieć zwolnienie z podatków, to tak później bywa, ale to już ludzie
  • Odpowiedz
@raistek

@4ntymateria: wystarczy ze jestes bogaty w stanach a nawet niekoniecznie - pakiet ubezpieczen ktore dostaja ludzie z googla/intela/microsoftu w stanach powoduje ze za pobyty w szpitalu zazwyczaj placisz 50usd oplaty manipulacyjnej

problem jest ze nie wszystkich na taki pakiet stac i duza czesc spoleczenstwa jest skazana na rachunki 6 cyfrowe jezeli cokolwiek im sie stanie - to powoduje ze nawet nie chodza do lekarzy i spirala
  • Odpowiedz