Wpis z mikrobloga

@MartwyProsty: Nie rozumiem właśnie ludzi co chwilę wytchnienia traktują jako "koniec imprezy", ostatnim razem pomarańczowa małpa również się uspokoiła na tydzień i zaczęło odbijać.
  • Odpowiedz
@MartwyProsty: @OlmerPL ja właśnie mam trochę do wyprzedania jeszcze, kiedy te cła wchodzę w życie niby, jutro? Właśnie chce to wyprzedać w miarę na górce bo przecież to nie koniec, jak oni tam chcą serio uprzemysłowienie usa od nowa robić, to przecież to będzie trwać jeszcze pół roku do dwóch lat, ale mówię o spadkach, bo uprzemysłowienie to więcej a nie wiem czy oni Chiny są w stanie dogonić.
  • Odpowiedz
@interpenetrate: Nie rozumiesz, aktualnie trwają spadki całych indeksów w całkowitym oderwaniu od pieniędzy. Teraz rządzą decyzje polityczne, wiadomości na ten temat i plotki. Są trzy wyjścia, pierwsze, ręce chowasz do kieszeni i liczysz na to że może za rok wyjdziesz na zero, drugie sprzedajesz jak najszybciej nie patrząc na stan portfela czy sytuację na świecie i czekasz aż się wszystko uspokoi, trzecie grasz na spadki. Nie zastanawiasz się jak cła/uprzemysłowienie/wojna
  • Odpowiedz
@OlmerPL: myślisz że Stany w długim terminie podołają Chinom? Bo jak nie, to czy tu biorąc pod uwagę że będziemy dokupywać w dołkach metoda dollarcost averaging, czyli na podejście że trzymamy to cały czas czyli 10-20 lat, no to chyba trzeba by już zacząć myśleć o tym że raczej to by już trzeba było skupować teraz na chińskich giełdach?
  • Odpowiedz
@interpenetrate: Ja wierzę w trendy, nie spekulacje, a teraz trend jest jasny- spadkowy. Wiemy również że żaden trend nie trwa wiecznie i w końcu zawróci. Tyle i tylko tyle można być pewnym. Próbujesz grać w 1969 roku pod eforie lądowania na księżycu na upadek ZSRR, to nie ma sensu i uśrednianie nic tu nie zmieni. Nawet nie próbuj grać pod tezę o upadku USA lub Chin bo to wróżenie z
  • Odpowiedz