Wpis z mikrobloga

#komputery #thinkpad #notebook Mirki, rozwalił mi się mój ThinkPad X1 Carbon (z mojej winy, i tak wytrzymał więcej niż od niego oczekiwałem).
Staję więc przed koniecznościa kupienia jakiegoś poleasingowego ultrabooka do około 3 tysięcy. Naturalną opcją jest X1 Carbon jakiejś nowszej generacji, ale może polecicie mi na co innego rzucić okiem?

Komp do internetu i pracy biurowej. Zależy mi na fajnej matowej matrycy minimum 1440p oraz dobrej jakości wykonania, by to przyjemne było i na lata (X1 Carbon służył mi dzielnie 6 lat, kupiony jako 3 letni, więc miał łącznie 9).

PS: post pisany z tegoż X1, tyle że ma pękniętą obudowę i pękniętą matrycę, więc raczej szkoda całkowita już xD
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@DerMitteleuropaer: Jak Windows to moze Dell XPS 13 najwyzszej generacji jaka zmiesci sie w budzecie.

Zastanow sie nad przejsciem do stajni Apple (chyba ze nie mozesz) - wtedy mozesz dorwac Macbook Air M1 z 16GB pamieci blisko zalozonego budzetu. Pod wzgledem jakosci wykonania aluminiowej unibody to chyba nie ma sobie rownych, ale matryca niestety tylko glare (za to wyzsza rozdzielczosc niz 1440p)
  • Odpowiedz
@DerMitteleuropaer: Akurat sprzedawałem P14s na amd ponizej 3k. Stan super, miałem lekko ponad rok od nowości. Ale juz poszedł.w carbony bym sie nie pchal bo te nowe intele to syf. T14s na amd jest jakas opcja, może Z13 tez mialy fajne matryce.

Jeśli nie potrzebujesz super wydajnosci to moze kup kolejnego x1 carbon z 6gen. Matryce były genialne, jakosc wykonania super, łatwo LTE dorzucic. Bardzo miło wspominam ten komputer. Perełka
  • Odpowiedz
@MercedesBenizPolska: Póki co kupiłem za 90 zł kompletną obudowę i zobaczę, może reanimacja jednak się uda xD
Ale nie wykluczam kolejnego Carbona faktycznie. Ten najwyżej pójdzie na zapas, bo już ogólnie jest umęczony. :) Masz na myśli 6 gen. komputera czy procesora? Zakładałem raczej minimum 8 gen. procesora, żeby się Windows 11 instalował bez kombinowania.
  • Odpowiedz
Macbook Air M1

@DerMitteleuropaer: Sam uzywam telefonu na Androidzie od lat a pracuje na Macbooku. Tutaj bardziej chodzi o przyzwyczajenie sie do zupelnie nowego i innego systemu operacyjnego - chwile to zajmuje, a i nie dla kazdego zda egzamin - gdy pracujesz na aplikacjach ktore dostepne sa tylko na Windows.

Dorzucilem ci Appla jako smaczek do rozwazenia - tak jak Kornacki w "Zakupie kontrolowanym" na koniec :D
  • Odpowiedz