Wpis z mikrobloga

Chciałbym kupić zestaw kaw do przetestowania :

https://haybcoffee.pl/produkt/zestaw-kaw-do-ekspresu-hayb-dark-espresso/

Mój problem polega na tym, że przy obecnej kawie 250 gramów to ja wyrzuciłem do śmieci testując odpowiednie ustawienia młynka (Używam ekspresu kolbowego)
Czy mogę założyć, że po zakupie ziaren, raz zastosowane ustawienia będą odpowiednie do pozostałych kaw w zestawie ?

#kawa
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@qwu3: wątpię, ale skoro marnujesz 250g to coś mocno nie tak, u mnie zwykle 1-3 sloty idą do zlewu.
Chociaż jak te kawy wszystkie ciemno palone to może będą w miarę zbliżone
  • Odpowiedz
@qwu3 w moim przypadku gdy używam nowych ziaren 2-3 shoty idą w bekę i potem już łapie ustawienie. Mierzysz czas parzenia i wagę tego co wyjdzie?
  • Odpowiedz
@qwu3: niestety ale mam podobne odczucia do ciebie. stąd do espresso zacząłem tylko stosować jedne ziarna i się aż tak nie bawię. z przelewem to można się bawić, nawet jak coś pójdzie nie tak to wciąż jest to pijalne i nie potrzeba aż tylko prób by to miało sens. w przypadku tego zestawu to ustawienia będą różne skoro są to różne odmiany botaniczne i inne regiony, co za tym idzie
  • Odpowiedz
@qwu3: ja akurat miałem ostatnio ten zestaw singli od nich i ustawienia tylko trochę w prawo/lewo No ale nie wiem, może ja nie mam jakiś wygorowanych wymagań w porównaniu z wami.
  • Odpowiedz
  • 0
@qwu3 Poszukuję kawy, która zostanie ze mną na dłużej. W takim wypadku muszę mieć pewność, że efekt końcowy jest wynikową walorów danej kawy, a nie moich błędów w jej parzeniu. Mierzę czas i pozostałe parametry, ale każdy "szlif" w tym kierunku wiąże się z szotem w plecy. Przy zaledwie 250 gramach, trochę się zmarnuje. A do pełnej oceny potrzeba jeszcze wypić przynajmniej kilka filiżanek.
  • Odpowiedz
Czy mogę założyć, że po zakupie ziaren, raz zastosowane ustawienia będą odpowiednie do pozostałych kaw w zestawie ?

@qwu3: absolutnie nie. ta sama kawa z innej partii wymaga innego mielenia, ba nawet dla tej samej partii ziaren trzeba korygować młynek ze względu na wietrzenie, utlenianie, spadek zawartości co2 które się ulatnia, temperaturę i wilgotność.
nie ma mowy żeby jedno mielenie działało na różne kawy.
z drugiej jednak strony, 250g to
  • Odpowiedz