Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Exit99 jeśli chcesz się nauczyć żywego języka, to najlepiej jak będziesz się uczył u jakiegoś nativa, a optymalnie jeszcze powiązać to z pracą i zamieszkaniem tam.

Jeśli nie będziesz miał opcji nauki u kogoś, kto poprawnie stosuje niemiecki, to będziesz musiał się oduczyć tego i po sobie wiem, że to nie jest najlepsze wyjście.

Imho najlepiej gada kolega z którym pracuje, a nie uczył się w szkole ani tam nie urodził.
  • Odpowiedz
Ja w liceum się intensywnie uczyłem, ale potem okazało sie, że jak poszedłem do roboty, to część zwrotów, czasowników itd ma już trochę inne użycie, ale skąd miały o tym wiedzieć nauczycielki, które same pewnie ze 40 lat temu uczyły się od polskich nauczycieli dzielących się wiedzą sprzed 60 lat

@gruby_rychu: Wystarczy korzystać z mediów społecznościowych w obcym języku i żywego języka łapie się w trymiga.
  • Odpowiedz
@timek1119 no nie jestem taki pewien. Nikt w telewizji nie chodzi po bułki, nie odbywa wizyty u lekarza, czy nie robi demo projektu. Chociaż fakt są kursywy itd, gdzie można się podszkolić jeśli masz samozaparcie, ale nikt tam nie poprawi ci wymowy czy błędu tak jak żywy nauczyciel
  • Odpowiedz