Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Ja pracowałem w kilku krajach na świecie i mieszkam na stale za granica i bez specjalnej wizy pracowniczej nic nie mogę! Kanada, Stany, Australia, trzeba zbierać punkty,

@P4ncak3: odpwoiadam - podajesz tu bogate kraje, ktore nie maja wielkiego odpływu wlasnych obywateli w wieku produkcyjnym i moga przebierac w chetnych pracownikach z niemal claego swiata.
Zestawisz je z Polska do ktorej emigruja masowo ludzie tylko z krajów dotknietych wojnami lub wieloletnimi
  • Odpowiedz
@szurszur: Co to za bełkot, jak ty chcesz "ścigać" np. Niemców będąc ich podwykonawcą? Ilość roboli jest drugorzędna i wpływa głównie na wpływy do naszego budżetu a nie na marżowość całej gospodarki.
  • Odpowiedz
@gwda: Jakie sciganie Niemiec? Ja cos o tym pislalem? To drugie zdanie tęz nie wiem do czego. Użyj argumentow odnoszacych sie do tego co napisalem, a nie sobie cos dopowiadasz. Ja niczego tu nie chwale tylko opisuje stan faktyczny. Polska sciaga ludzi pod swoja gospodarke i jako kraj mniej atrakcyjny ułatwia to sobie liberalnymi przepisami dotyczacymi zatrudnienia.
  • Odpowiedz
poziom życia mojego rodzeństwa, ich rodzin, moich rodziców się pogorszyl kiedy tamci sobie jeżdżą lexusem.

@P4ncak3: a mój wzrósł. Może to nie wina lexusów?

To nie wina ukraińców, że ich kraj został zaatakowany. Idąc twoim tokiem myślenia to powinieneś wysyłać kasę do budżetu Polski, bo przecież też s----------ś za granicę, a kraj przecież w potrzebie
  • Odpowiedz
@P4ncak3: Ależ się nagotowałeś w tym swoim wywodzie, że człowiek nie wie, czy śmiać się, czy płakać. Ciężko też ocenić, co jest bardziej imponujące: Twoja matematyka z „jednym Lexusem zwalniającym pięciuset Polaków od podatku” czy może wyobrażenie, że horda ludzi z lewymi „papierami” masowo zalewa Polskę, a polscy pogranicznicy śpią do południa i niczym się nie przejmują. Naprawdę, gdybyś choć przez moment poczytał o realnych procedurach, zrozumiałbyś, że polska Straż
  • Odpowiedz
  • 1
to jest jego i żadne państwo nie ma prawa wymagać od niego sprzedaży tego auta na rzecz działań wojennych czy jakichkolwiek innych

@Ogau: ... ale już państwo Polskie może wymagać od swoich obywateli przekazania podatku na obcy kraj oraz spowodowanie niewidzialnego podatku aka inflacja?

że kasę z kont przelałeś na rzecz budżetu państwa? Dokładnie tak, jak oczekujesz od Ukraińców w
  • Odpowiedz
  • 1
@IksdeHeheh:

1. Nie "rzekome lewusy" ale pojedz sobie do nowych osiedli na Warszawie. Porobiłem zdjęcia tym autom w garażach podziemnych i o wiele więcej było na blachach wschodnich niz polskich.
2. kupowanie karty polaka to urban legend? lol. Przecież ten proceder jest znany od 2005. https://wyborcza.pl/7,75398,23972203,karta-polaka-dla-obcokrajowcow-lewe-dokumenty-mozna-kupic-za.html Moi znajomi ze studiów się do tego przyznali juz dawno temu, a nowi znajomi co uciekli przed tuz przed wojna albo tuz po tez potwierdzaja.
3.
  • Odpowiedz
@P4ncak3: No proszę, znowu wyliczenia w stylu „jeden Lexus = zwolnienie z podatku dla 560 Polaków” i dowody typu „mam zdjęcia z garażu, no to przecież musi być lewy przyjezdny”. Naprawdę, trudno stwierdzić, czy to bardziej zabawne czy żenujące. Równie dobrze mógłbyś pójść na parking jakiegoś ekskluzywnego hotelu, obfotografować auta na szwajcarskich czy niemieckich blachach i udowadniać, że to „przybysze z Zachodu” zawłaszczają nam Polskę.

I tak, wszyscy wiemy, że Karta
  • Odpowiedz
Kanada, Stany, Australia, trzeba zbierać punkty, być poniżej 35 rz., mieć nagrana już prace i list intencyjny, mówić w języku na B2 minimum by dali Ci wizę.

@P4ncak3: przecież wymienione przez ciebie kraje również mają olbrzymie problemy z nielegalnymi migrantami
  • Odpowiedz