Wpis z mikrobloga

• 0
@3k1m: jak ktoś włożył wkład własny na mieszkanie to lepiej niech to sprzeda -15% i da sobie spokój. ja albo kupuje temat, w który wierzę albo meme stocks z redditu za jakieś zaskórniaki.
  • Odpowiedz
Przy takim dostępie do wiedzy dalej ktoś sądzi, że etf czy akcja to jak lokata, że kupujesz i rośnie?
Wiadomo, że trzeba się liczyć ze zmiennością, ale pewnie najwięcej psychika płata figle jak ktoś ostro załadował na górce, a śmieć spada nie tydzień, a parę miesięcy.
Teraz ja bym nie panikował, bo obecnie mamy parę czynników, które wpływają na spadki, a głównie i tak pomarańczowy nakręca panikę.
  • Odpowiedz
  • 0
@pytanie1: @3k1m jedyne zagrożenie to niekontrolowane pogłębianie dipu. ja zwykle otwieram pozycje konkretnie, ale w tych warunkach albo zmienie na DCA albo po prostu jak już będzie czysto ostro uśrednie. na szczęście mam stały dopływ gotówki w ilościach znacznych w stosunku do tego co mam zainwestowane.
cytr0netx99 - @pytanie1: @3k1m jedyne zagrożenie to niekontrolowane pogłębianie dipu....

źródło: giphy_s

Pobierz
  • Odpowiedz
@cytr0netx99: cytując klasyka - ' cierpliwy to i kamień ugotuje' 😏
Mnie spadki nie ruszają. Już nie ruszają, ale nie ukrywam, ze dojscie do tego stanu zajelo mi kilka lat. Oczywiscie, ze wolalbym kupic akcje i za 3 mies. sprzedac je z 400% zysku, kazdy by tak chcial, ale to tak nie działa.
Z reszta nauczylem sie jeszcze jednej zasady i każdemu ją powtarzam - jeśli sie boisz, to zainwestowales
  • Odpowiedz
tłumaczy się wam jak krowie na rowie, że portfel trzeba dywersyfikować, a w akcje nie pakować pieniędzy, których nie można stracić.

@cytr0netx99: dlatego pakuje w lewar, im wiekszy tym lepszy :).
de40, us100, surowce a jak bozia da to jeszcze w inne gonwo :).
  • Odpowiedz
@pytanie1:
No właśnie dolar tani, więc i tak warto go skupować moim zdaniem
@twelve12
Żartuje sobie z irracjonalnosci giełdy @cytr0netx99
No tak, jeśli ma się dostęp do gotówko co miesiąc w ilości na przykład 10% stratnej pozycji to dosyc szybko można uśrednić
  • Odpowiedz