Wpis z mikrobloga

Czołem! Po ostatnich awariach mojego głównego dostawcy sieci do domu myślę o załatwieniu sobie zapasowego łącza lte/5g, ponieważ jednak potrzebuje nieprzerwanego dostępu do sieci.

Jakie oferty internetu mobilnego są najlepsze w tym celu, z jakich korzystacie? Co zrozumiałe, zależy mi na rozwiązaniu bez stałego abonamentu ani wymogów regularnych doładowań, ponieważ będę wykorzystywał okazjonalnie.

Publiczny, choćby zmienny IP byłby idealny, ale domyślam się że nieosiągalny w mobilnym na kartę, a taki chyba wariant będzie najodpowiedniejszy.

Dzięki za rady!

#internetmobilny #internet #lte #5g #gsm #siecikomputerowe
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@sberatel: @nieznamniepamietam Dziękuję Wam za odzew, ale przyznaje że pytanie dotyczyło przede wszystkim ofert na polskim rynku, nie sprzętu. Czyli - kluczowy długi stan ważności konta, zużywanie transferu i opłaty tylko wtedy, gdy rzeczywiście się z nich korzysta. Znajdzie się coś takiego? Pytam, bo nigdy do tej pory nie musiałem korzystać z mobilnego poza tym dla telefonu.

Sprzęt będzie osobnym tematem dla mnie, bo będę musiał go zgrać jego
  • Odpowiedz
@planarize obecne routery maja 2 gniazda ethernet i potrafią same przejść z internetu kablowego na komórkowy. W Orange możesz sobie doładować konto i zrobić rok ważności konta z działającym internetem, w necie znajdziesz instrukcje. Z drugiej strony możesz użyć np. virgin i za 5 zł masz rok ważności konta i w razie awari kablowego internetu doładować i włączyć na miesiąc pakiet internetu.
Polecam forum bez kabli.
  • Odpowiedz
@planarize:

Podalem haslo dalej szukaj w sieci. W Orange na karte dostajesz rok waznosci konta i rownoczesnie rok waznosci internetu w ilosci 1000GB. Jedynie musisz przeniesc numer z innej sieci do Orange. Nie mozna kupic startera orange w tym celu. Jesli potrzebujesz wiecej to albo robisz manewr z przeniesieniem czesciej niz co rok albo szukaj oferty bez limitu danych. Orange FLEX z pakietem Unlimited za 80zl/mc jak juz poradzono.

Co
  • Odpowiedz
  • 0
@sberatel: @nieznamniepamietam Thx raz jeszcze. Pod względem oferty nie pogardzę budżetowym rozwiązaniem, bo to jednak ma być tylko failover do awaryjnych sytuacji, których zdarzy się może łącznie tydzień w ciągu roku, na pewno nie więcej jak dwa. Co do sprzętu, to na pewno będę szukał niezawodności i kompatybilności z moją obecną siecią w domu, z pewnością nie będę zmieniał swojego rutera na którym mam masę usług, tylko poszukam czegoś
  • Odpowiedz