Wpis z mikrobloga

Właśnie obejrzałem ten mistyczny wywiad Trzaskowskiego u Winiego. Szczerze mówiąc, byłem sceptycznie nastawiony - wiadomo, jak zazwyczaj wyglądają takie rozmowy na dwa miesiące przed wyborami prezydenckimi. Pomijam już fakt, że większość disslikeow i hejtu pochodzi od botów mentzena i stanowskiego. Skoro powiedzieli, że wszędzie tam, gdzie pojawia się Trzaskowski, to wywiad musi być zszfindlowany i opłacony, to ludzie od razu to powielają bez refleksji.
Koniec końców, w mojej ocenie wywiad nie jest zły. Typowy small talk Winiego na początku - o muzyce, o życiu - a w drugiej połowie padają już nieprzyjemne pytania, np. o to osiedle czy o nagłą zmianę poglądów. Trzaskowski odpowiada na wszystko, przyznaje nawet, że z tym osiedlem to polecieli i popełnili błąd, chociaż tutaj mam mieszane uczucia, bo raz mówi, że nie zrzuca odpowiedzialności na nikogo jako prezydent Warszawy, a zaraz potem mówi, że to dzielnice wydają pozowolenia. A jeśli chodzi o zmianę poglądów, to tłumaczy to w kontekście tego, na czym opiera się cała propagandowa narracja mentzena w kwestii zielonego ładu - wyrwany z kontekstu przekaz.
Wywiad moim zdaniem neutralny - ani na plus, ani na minus. Czy była w nim jakaś stronniczość? Nie wiem, ja jej nie odczułem. Jasne, można powiedzieć, że Wini nie zadawał bardzo trudnych pytań, ale to przecież Wini - każdy, kto oglądał choć jeden jego wywiad, zna jego styl i wie, jakie ma podejście. W moim przekonaniu, rozmowy z Korwinem czy Palikotem wyglądały podobnie - zwykła pogawędka dwóch osób, z własnymi poglądami, bez nachalnej gloryfikacji.

#polityka
dobrygitek - Właśnie obejrzałem ten mistyczny wywiad Trzaskowskiego u Winiego. Szczer...

źródło: Przechwytywanie

Pobierz
  • 1
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@dobrygitek nie rozumiem hejtu na Winiego za to, że buduje nić sympatii z Trzaskowskim na początku. Generalnie Pana Rafała się słucha dobrze jak opowiada o luźniejszych tematach, przy trudniejszych widać ostrożność, brak stanowczego stanowiska, z trudniejszymi pytaniami brzmi czasem chaotycznie, trochę rozmywa odpowiedzialność, ktoś może mu zarzucić, że zmienia poglądy, ale z drugiej strony może to też wynika z refleksji i ewolucji światopoglądu
  • Odpowiedz