Wpis z mikrobloga

Witajcie mikro, pod długim czasie jak za kupiłem #iphone 16 z przyczajki kupiłem #mac mini, by tanio za 3000zł wejść w maki (m4 16@512)
Więc jako że mam #ubuntu od #apple
Co się podoba
-Aplikacje są w formacie .appimage znaczy .dmg - można przypinać do docka i wrzuca się je do AplikacjI (podobnie z aplikacjami snap)
-Spootlight może robić za kalkulator jak na Ubuntu xd
-GNOME, jeszcze mniej konfiguralne, kij wie jak zmniejszyć Dock na 24px a ma ponad 40px
-Wbudowany Android znaczy iOS - mogę odciążyć z gierek ajponga.
-Obsługa HDR out-of-box
-Wstaje na strzałą jak go włączam
-Ogólnie kompów nie wyłączam...aaa usypiam, jak nie używam prze 15 mają iść spać....
-Pudełko MINI jest serio k...MINI, jest mniejszy od jakiegokolwiek dekodera
-Szybko liczy np. lubię robić kopię zapasową starych filmów na płytach do serwera lan. Handrake capnął eksperesem film dvd i zrobił z niego H.X265)
-wciąga filmy 8K z HDR wooo i nie loguje! zero strat
-da się nawet pograć hehe xd (WoT BLitz. Data 2, Fortnite) w 2K całkiej płynnie mojojojo, mój świat jest prawie kompletny, brakuje tylko Twierdzy i Left4Dead 2 i będę najszczęśliwym człowiek na świecie, każdy ma 5 gierek na krzyż co gra do końca życia.

Zastanawia mnie jedno.
-Czemu ciągle Appstore woła o hasło za każdym razem jak chcę aplikacje pobrać

Z minusów?
-Same USB-C - ale nie problem...mam przejściówkę...i podłączyłem Dock usb wbudowany w monitorze przez nią, a myszkę i klawe na USB do monitora.
-NIe można sterować głośnością jeśli dźwięk leci przez DP/HDMI, bawienie się w midi nie pomaga.
-Nie działają skróty windowsowe/ubuntowe na zyskanie kartę. ALT-TAB (Cmd+Tab trzeba)
-Brak dobrych Adblocków dla Safari (blokowanie reklam + ukrywanie monitów o cookies)

Pytania:
-Jak dodać zużycie procka rami takie pierdołki na top bar, wraz z pogodą jak w Ubuntu
-Zniejszyć Dock do 20px
-Zachowanie z Ubuntu - dwuklik na ikonkę w doki pokazuje wszystkie okna, jedno chowa aktywne okno do doka.
-Odpowiednik 3uTools by wgrywać dzwonki na telefon z internetu.
-Neofetch w terminalu how to.

Edit:
Jakie programy polecacie
Co warto zrobić dla lepszego workflow
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@KaluHeHe: Aplikacje są w formacie .app, bo .dmg to obraz dysku.
Rozmiar docka jest pierwszą opcją w ustawieniach docka. Najprościej dostać się tam klikając w puste miejsce na Docku ppm i wybrać Ustawienia Docka. App Store prosi o hasło, żeby ktoś nie przypisał Ci jakiejś badziewnej aplikacji do konta gdy dorwie się do odblokowanego komputera (:
  • Odpowiedz
@Oastry nie wiem. U mnie na Safari nie działa, działał ten instalowany na cały system tj. jako VPN jakby. Znowu ten sam AdGuard na chrome działa, coś tam na reddicie było że od sekwoji są problemy z adblockiem na safari. Sterowanie głośnością @alWdIjJpz18nHw to monitorcontrol apka

Ps system jest i tak upośledzony i problematyczny z wszystkim co nie Apple, właśnie chociażby monitory
  • Odpowiedz
@KaluHeHe: Zawsze pyta o hasło, bo tak masz ustawione. Ale możesz to zmienić.

Co do workflow to polecam aplikacje:

Buho Cleaner - czyszczenie dysku oraz wyświetlanie obciążenia podzespołów o które pytałeś.
Velja - pozwala dynamicznie wybierać w jakiej przeglądarce otwierasz dany link. Super przydatne jeśli używasz kilku przeglądarek do
vnzb92 - @KaluHeHe: Zawsze pyta o hasło, bo tak masz ustawione. Ale możesz to zmienić...

źródło: xxxxxxx

Pobierz
  • Odpowiedz