Pytanie do graczy o jakoś internetu światłowodowego z Orange w Krakowie (okolice Bronowic). Rozwiązuje umowę z Play przez jitter skaczący do 200ms i zastanawiam się czy Orange czy Netia. Jedni mówią, że Orange działa bez zarzutów, ale są osoby którym tam też jitter podchodzi pod 70ms więc może ktoś ma w Krakowie i jest się w stanie się wypowiedzieć. Netia mnie trochę odrzuca bo używają podobnej technologii do Playa i boję się, że może być to samo co mam za jakiś czas, ale może się mylę. #upc #play #orange #netia #internet #sieci
@frutson: według internet.gov.pl zarówno orange i netia ma wpisane światłowód i usługę hurtową, nie wiem gdzie sprawdzić kto jest głównym dostawcą do bloku
@majster123-123 Jeśli Hurt to jest to główny dostawca infrastruktury. Najlepiej weź usługę, kwity podpisz poza salonem, to będziesz miał 2 tyg. na jej przetestowanie.
@majster123-123: Mi znajomy "gracz" z Krowodrzy poleca T-Mobile, mówi, że działa sztosik. Mają ponoć dość nową infrastrukturę. Przez telefon można zamówić i przetestować, jak nie to wypowiedzenie bez kosztów.
@Vanderwill: zwrócili mi już pieniądze za ostatnie faktury, teraz jestem w trakcie postępowania ADR z urzędem komunikacji elektronicznej o rozwązanie umowy bez kosztów
@Vanderwill: w ich odpowiedzi nie było o tym mowy, a ponieważ sie z tym nie zgadzam to musiałem napisać do urzędu jako organu, który stoi nad nimi, tak mi zresztą sam gość z Playa powiedział po tej reklamacji
@majster123-123: Wczoraj przeniosłem się z Play do Orange właśnie (Prądnik Biały). Od września w Play mialem ten sam problem, wiecznie 30% lossa w csie, bardzo niestabilna sieć. Play miałem po kablu koncentrycznym, w Orange bezpośrednio światłowód do mieszkania. Orange wziąłem 2Gbps, mam pełną prędkość. W csie na serwerze Warszawa ping 6-7 (w play było 20-30), 0% lossa. Na innych serwerach europejskich ping 2 razy mniejszy i brak cofek itp. Generalnie
@Bartek4175: dostałem właśnie pozytywne rozstrzygnięcie z urzędu i zamawiam Netię, jeśli będzie podobnie jak w Play to jest 14 dni na odstąpienie od umowy i wtedy Orange. Netia wybrana przez lepsze warunki finansowe przy wyższej prędkości (1Gb za 65zł i pół roku za darmo)
@d4mi: Daj znać jak w Netii, bo też brałem to pod uwagę. Ja poszedłem do salonu Orange i dostałem ofertę światłowód 2Gbit + numer tel 300GB internetu za 130zł miesięcznie, z czego 12 miesięcy za darmo, więc wyszło w miarę ok cenowo.
#upc #play #orange #netia #internet #sieci